Reklama

Reklama

Na programu televize

(seriál)
  • Slovensko Na programe televízia
Česko / Slovensko, 2021, 11 h (Minutáž: 55 min)

Epizody(12)

Obsahy(1)

Československá televize byla médiem stvořeným za účelem propagandy. Vedle ní dávala lidem, když nebyl v selhávající ekonomice chleba, alespoň onu hru – zábavu. Nutno podotknout, že na světové úrovni. Přes kontroverzní kontext jsou taková díla svědectvím kreativity, umu a invence talentovaných lidí. I v těžkých časech dala televize vzniknout dílům s tématy týkajícími se základních lidských hodnot nebo dílům nadčasovým svým autorským vkladem, které i dnes patří mezi klenoty české audiovize. Každý díl mapuje jeden žánrový/formátový fenomén (krimi, pohádky, silvestry, soutěže, ...) napříč časem prostřednictvím detailnějšího fokusu na několik vybraných pořadů, doplněných o přehledový kontext tvorby v dané oblasti v ČST i ve světě. Na povrch vynese neznámé informace o známých pořadech a představí i neznámé pořady, kdysi kultovní nebo výjimečné co do látky a zpracování. Klíčem výběru bude kvalita, invence a kreativita. Pořad představí tvorbu celé ČST – tedy i tvorbu slovenských studií ČST. Základními stavebními prvky cyklu jsou rozhovory s pamětníky, tvůrci a herci. Nadále zde budou účinkovat historici médií a televizní kritici a teoretici. Archivy v držení České televize, Rozhlasu a televízie Slovenska, Národního filmového archivu nebo Slovenského filmového ústavu nabídnou pohled do zákulisí vzniku pořadů, doplní výpovědi podávající jedinečné svědectví o zásadním obsahu a invenčním uchopení jednotlivých děl. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Elden75 k tomuto seriálu (2)

Detektivové před kamerou (2021) (E03) 

Na tento díl jsem se těšil a nezklamal mě. Ukázky a informace o známých detektivkách doplnily i ty téměř neznámé. Např. Agent z Vaduzu se prý dokonce nevysílal vůbec, což v pořadu nezaznělo. Překvapila mě chyba s počtem dílů série o Šéfech. Nejspíš proto, že se zbylé dva díly točily o pár let později. Detektiv Martin Tomsa v dokumentu chybí podle mě proto, že to už je česká tvorba a nikoliv československá. ()

Vše pro děti (2021) (E09) 

Trochu mě tento díl zklamal. Tajně jsem doufal, že se objeví i ukázky těch seriálů či tv filmů pro děti, které leží zapomenuté v archivu. Téma dětských pořadů si zasloužilo rozdělit nejméně na dva díly, aby se dostalo i na jiné ukázky. Takhle se víceméně zavzpomínalo hlavně na ty známější seriály, které se občas vysílají a ještě ne na všechny. Chápu, že prostě do jednoho dílu nejde vše nacpat. Škoda, jinak to bylo moc příjemné zavzpomínání na Studio Kamarád, Malý televizní kabaret či na Štěpánku Haničincovou s Čertíkem Bertíkem. Aspoň na chvílí jsem se vrátil do dětství :D ()

Reklama

Reklama