Reklama

Reklama

Kletba hadího údolí

  • Polsko Klątwa doliny węży (více)

Obsahy(1)

Francouzský Pilot Bernard Traven přichází na Sorbonu, na přednášku profesora Jana Tarnase, který se specializuje na thajské rukopisy. Traven tento manuskript našel v buddhistické svatyni ve Vietnamu v roce 1954, když byl sestřelen jeho vrtulník. Později se objevuje žurnalistka Christine zkoumající záhadné úmrtí člověka na sorbonské laboratoři. Aby se Tarnas dověděl více, odcestuje s Travenem a nezávisle s Christinou do Vietnamu, do Údolí tisíce hadů. Prochází tajemnými komnatami s mnoha překvapeními. Následně se dostanou do starobylého sálu, kde se nachází hrobka mimozemšťana a amfora s velmi podivným obsahem. (A.L.E.S.)

(více)

Recenze (25)

antragus 

všechny recenze uživatele

Předně přiznám, že filmy typu Indy nejsou zrovna z těch, na které bych nocoval před kinem, abych je viděl mezi prvními diváky. Ovšem při rusko-polském spojení se neubráním pozvednutému obočí, sarkastickému úsměvu a zvědavosti, co to vlastně bude. A světe div se, první dvě třetiny běží v klasických intencích žánru bez překvápek, ale i bez výraznějších kiksů, což potěší (nebudeme si zastírat, že co je u megarozpočtové americké produkce samozřejmost, to nemusí úplně fungovat u tehdy ještě východního bloku). Kdyby to takhle proběhlo celé, asi bych tam narval čtyři kousky. Poslední třetinu jsem měl ale neodbytný pocit, že si někdo něčeho pořádně šlehnul… A pravděpodobně tak učinil celý štáb. Z časoprostorových důvodů vzniku filmu nebudu kritizovat předpotopní efekty i masky. Ale jsou tam i logické chyby, u kterých by jedna nepříliš geniální námitka stačila na pohřeb celého díla. Jedna do očí bijící věc za všechny: všimli jste si, že profesůrek nosil půlku filmu brejličky až do doby, kdy je utopil v katakombách? A že je pak ani nepotřeboval. Že je nenajde někde v Asii viset na stromě, to chápu. Ale on si je frajer evidentně neobstarával ani po návratu do Francie, kde v poslední scéně skáče jako kamzík, a to, světe div se, dokonce bez nich. Je pravda, že už není ukázáno, do čeho doskočil… Podobná logika funguje i při rozklíčování a závěru zápletky a celá zmíněná poslední třetina tak film degraduje z pozice konkurenceschopné některým západním produkcím v žánru na pozici minimálně u mě dvouhvězdovou, tedy někam těsně před totální kravinu. Ostatním doporučuji, nikoli z mé vrozené škodolibosti, ale především proto, že uvidí kus filmové historie, můžou hledat další chyby, které jsem tu úmyslně zamlčel, a vlastně se tak i nechtěně bavit. ()

johnysd 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době jsem tento filmík našel a z nostalgie se na něj podíval, dokoukal a pobavil se. Chyby jsou, scénář děravý, výkony herců a trikařů jsou úsměvné, ale co. Důležitá je zábava. Proto na filmy koukáme, no ne. Je v tom odkaz na dobu kdy to vzniklo. Dobrodružka jak má být a dopadne to dobře :-). ()

Wlashack 

všechny recenze uživatele

Tohle je pro mě jeden z nejsilnějších filmových zážitků z dětství. Když jsem ho tehdy jako dítě v kině roku 1991 viděl, byl jsem jím uchvácen. Dodnes si živě pamatuji i s dabingem scény, jako například procházení chrámem (lasery),objevení sarkofágu a amfory, nebo její otevření a následnou mutaci v mimozemšťana. S odstupem času (díky A.L.E.S.i) kouzlo fimlu kupodivu zůstává. Originální námět a dobrá hudba perfektně vyvažují opravdu slabé triky (omluvitelné dobou a zemí vzniku) a místy slabší herecké výkony. Dal bych čtyři, ale z nostalgie tu pátou nechat musím. ()

Reklama

Reklama