Reklama

Reklama

Za rybami po Česku


Lipno (E02)

(epizoda)
Česko, 2022, 27 min

Režie:

Jana Škopková

Scénář:

Jana Škopková

Kamera:

Matej Tirpák

Hrají:

David Fořt (průvodce), Milan Enčev (průvodce)
(další profese)

Obsahy(1)

V druhém dílu seriálu se vyrážíme s oběma protagonisty na největší tuzemskou vodní plochu, na Lipno. Vyhlášený kaprař David Fořt vysvětluje svému učedníku, Milanu Enčevovi, zákonitosti lovení ryb, ale také základy „čtení“ vodních toků a pravidla zacházení s lovenými rybami. Vzhledem k blízkosti Šumavy je tady už citelně chladněji, takže plánovaný lov pstruhů a sivenů není ani pro zkušené rybáře úplně snadná činnost. Ne nadarmo je muškaření považováno za královskou disciplínu rybolovu, protože nahazovat nástrahy těsně nad hladinou vyžaduje už určitou zkušenost. David nám vysvětlí rozdíly mezi muškami, ale naučí Milana i základní techniku „švihání“, dozvíme se i jak si zamotat vlastní umělou mušku. Kromě toho se dozvíme i co musí rybář udělat, když se mu vlasec s návnadou zasekne v hloubce pod kamenem. A samozřejmě si přiblížíme i místní zajímavosti, jakou je 160 metrů hluboko umístěná turbína mezi Lipnem a Vyšším Brodem, nebo vyšebrodské Cisterciánské opatství. (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Napadla mě nekorektní otázka, když tedy při muškaření žádná ryba nezemře, nevyplatí se pak spíš časově si rybu koupit v supermarketu? A třeba se po okolí Lipna projet na horském kole. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dnešní díl byl horší než první. Děj přeskakoval a tvůrci si nemohli vybrat, zda točí o rybách nebo turistických lákadlech Lipna a okolí. Navíc po kaprařině k muškám? Stejně jsme o této disciplíně nic moc nezjistili. Autoři měli začít poučením laika, jaký je rozdíl mezi návnadou a nástrahou. Bídu dokreslily titulky, zakrývající největšího uloveného pstruha. ()

Reklama

Reklama