Reklama

Reklama

Arcimboldo: portrét odvážlivce

(TV film)
  • Francie Arcimboldo, portrait d'un audacieux (více)

Obsahy(1)

Příběh Giuseppe Arcimbolda, italského malíře, portrétisty a dekoratéra působícího ve službách Habsburků na dvorech ve Vídni a v Praze, praotce surrealismu... Giuseppe Arcimboldo za svou uměleckou kariéru namaloval pouze okolo třiceti obrazů, a přesto poznamenal naši kolektivní imaginaci. Někteří jeho dílo považují za vtipné, pro jiné je odpudivé, nebo jen „zábavné“. Ale za touto zdánlivou lehkovážností se skrývá hloubavý, citlivý a melancholický umělec. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

Marze 

všechny recenze uživatele

Dokument na Českém televizi o umělci o kterém si dovolím tvrdit, že moc známý není. Jeho práce se mi líbí, musel mít opravdu smysl pro kvalitní humor. Jeho přínos je, že lidem otevřel oči a rozšířil způsob vnímání. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Dokument osvětluje Mistrův život a působení v Miláně, na císařských dvorech ve Vídni, Praze a pak zas v Miláně. A jeho slavné manýristické portréty složené z plodů země i moře, jak je poprvé představil císaři Rudolfovi II. Ten si ho oblíbil a pověřil jej správou a zajišťováním přírůstků do svého kabinetu kuriozit. Krom toho maloval pečlivé podoby různých zvířat ap. Jak vykládá historička, po umění Leonarda da Vinciho se zdálo, že vše už tu bylo a umělci hledali nové cesty. A ta jeho byla jednou z nich, která dodnes budí zvědavost, ohromuje a je napodobována surrealisty i novějšími umělci.(max.90%) ()

Reklama

Galerie (3)

Reklama

Reklama