Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dokumentární film natočený v letech 2013–2020 přibližuje jedinečnou stavební a památkovou akci: rekonstrukci Národního muzea. Po víc jak 120 letech existence se tato národní památka ocitla v katastrofálním stavu. Obnova jí vrátila původní lesk včetně prvků, které celé generace návštěvníků nemohly vidět: bohatě dekorované skleněné stropy, zničené zásahem bomby v květnu 1945, a třicetimetrové vlajkové stožáry z litiny, které zanikly při stavbě metra. Zachránit se podařilo i nástěnné obrazy o velikosti 56 čtverečních metrů, ohrožené staletým působením vlhkosti. Kromě historických faktů o založení muzea 15. 4. 1818 jako Vlasteneckého muzea a průběhu původní stavby, navržené architektem Josefem Schulzem, představuje film novodobou sedmiletou rekonstrukci budovy, obnovu zchátralých stavebních prvků, unikátní restaurátorské postupy obnovy fresek a vnitřních nástěnných maleb a také vznik nových moderních prostor uprostřed historické budovy. Jako červená nit filmem prochází příběh rozpadajícího se a obnoveného sousoší Géniů, jednoho z nejvýraznějších symbolických prvků na průčelí historické budovy. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

Marze 

všechny recenze uživatele

Dokument o tříleté rekonstrukci Národního muzea na pražském Václavském náměstí, který může zajímat především studenty Stavební fakulty, architektury, památkářství, ale i obyčejné diváky, protože se nezachází moc do hloubky použití moderních technologií. O tom, že nahoře ve dvoraně pod kopulí jsou koncerty, jsem nikdy neslyšel, jinak bych se zúčastnil. Na závěr uvidíte i nové expozice. ()

mira.l 

všechny recenze uživatele

Shodou okolností jsem v NM byl před třemi týdny, rekonstrukce se vydařila, historická budova Národního muzea je opět důstojnou dominantou horního konce Václavského náměstí, současná moderní podoba expozic se mně osobně velmi líbí a tento dokument zrovna tak. Při sledování si člověk uvědomí, jaké neskutečné množství mravenčí práce všech možných řemesel to obnášelo, nemluvě o vystěhování obrovské budovy a tvorbě nových expozic. ()

Sa.sa 

všechny recenze uživatele

Super dokument, který byl nejen dojemný, ale úžasně natočený... Je šílené vidět to množství práce, které je za tím a snad si všichni idioti uvědomí, že těch "pár" korun co to stálo se opravdu dobře utratily... Wau jen je škoda, že to bylo takto krátké a neukáže všechnu tu ruční práci v plné kráse... Rozhodně by si to zasloužila... Opravdu klobouk dolů a respekt...! ()

Usirev 

všechny recenze uživatele

Krásný dokument. Jakožto člověk (svým způsobem) podílející se na Rekonstruci Národního Muzea, jsem ho musel vidět. Ukázka krásné práce, které jsem byl i naživo svědkem. ()

Reklama

Reklama