Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Amir je skvělý učitel, ale momentálně prožívá napjaté životní období po rozvodu. Když se v debatě o palestinsko-izraelském konfliktu pohádá s urputnou studentkou Lian, přestane si na pár chvil dávat pozor. Překročí hranice, za kterými nevyhnutelně dochází k eskalaci a roztáčí se kolotoč událostí, který úplně promění život jak jemu, tak Lian. Seriál s Doronem Benem-Davidem, známým z Faudy, a skvělou Mayou Landsman v hlavních rolích zaslouženě vyhrál festival Canneseries. Ohromuje podnětným, perfektně promyšleným scénářem o politice a manipulaci, výkony herců a pro izraelské seriály typickou dokumentárně působící režií. Potvrzuje, že zdejší tituly patří k těm, které inspirují celý svět. (Serial Killer)

(více)

Recenze (2)

Tipko 

všechny recenze uživatele

Seriál hlavne o otázkach izraelsko – palestínskej neznášanlivosti a nenávisti, či izraelskej armáde a o tom, ako tieto problémy konkrétne riešiť po istej vzniknutej situácii počas školského vyučovania v Izraeli.  Dilema sa rieši medzi názormi starších  (hlavne učiteľom) a mladších (študentami). Plus vidím v odpustení si hlavných aktérov a v obnovených vzťahoch jednej rodiny a mínus v mravnej rozpustilosti danej spoločnosti. ()

VLADEK 

všechny recenze uživatele

Nesouhlasím s recenzí uživatele Tipka. Tenhle seriál není o nesnášenlivosti nebo o armádě, ale o školství a radikalizaci a o tom, že velké průšvihy mají dost často původ v maličkostech a nedorozuměních a že slovo často ublíží víc než ruka. Jde o univerzální téma a není třeba se bát toho, že byste se ztráceli v reáliích minulosti či současnosti Izraele. Pro některé "naše lidi" v ČR může být i v roce 2023 zobrazení školství v Izraeli něco  jako jiný vesmír, kdy se studenti ani učitelé se nebojí mluvit o aktuálních věcech a argumentovat, a studium je propojeno s přípravou na vojenskou službu. Příběh je naprosto univerzální. Jde o různé chápání svobody jednotlivce, o radikální polarizaci názorů, kterou dnes vidíme všude kolem sebe, o porušování lidských práv ve jménu zájmů státu a o manipulaci s informacemi v médiích. Není to pro diváky thrillerů, marvelovek a fantasy, kteří se tady prostě nemají čeho chytit. Je to pro ty, kteří se nevyhýbají realitě, přemýšlejí o současném světě. Některé věci jsou jen odkryté a nejdou do hloubky, ale to na prostoru šesti dílů asi ani není možné. Má to bonus ve výborných hereckých výkonech. ()

Reklama

Reklama