Reklama

Reklama

Válka nejen ve válce

(seriál)
všechny plakáty
Česko, 2012, 15 min

Obsahy(1)

Válečné týdeníky v Protektorátu 1943 - 1945 a jejich pohrobci: České filmové archivy vydávají jedno z nejhrozivějších a zároveň nejvíce fascinujících tajemství: nacistické filmové týdeníky. Ty odhalují nejenom umění propagandy, ale také způsob, jak se s ním vypořádala česká kinematografie. Ukázky z původních a nijak nesestříhaných materiálů doplnil svým komentářem Zdeněk Zbořil, přední český politolog a znalec extremismu.
Nově se rodící média jako rozhlas a film hrála velmi důležitou roli při vzestupu nacistického režimu. Proto bylo krátce po nástupu nacistů k moci v roce 1933 zřízeno ministerstvo propagandy, jehož šéfem se stal nechvalně proslulý Joseph Goebbels. Jeho cílem bylo ovládnout všechny informační zdroje v Německu a posléze i na podřízených územích, a přesvědčit tak lid, aby byl plně oddán myšlence národního socialismu. Pilířem propagandy se staly filmové týdeníky – krátké soubory zpráv zařazené před promítání hlavního filmu. V roce 1940 byly všechny různé variace sloučeny do jedné. Jmenoval se prostě Deutsche Wochenschau a jeho výroba byla podřízena přímo ministerstvu propagandy. Poslání měl více než jasné: oslavovat německé válečné úspěchy. Všechno bylo podřízeno optimistickému duchu: vypravěč, jazyk, střih i hudba měly diváka naplňovat nadšením. Obsah se neuchyluje ke lži, ale zdůrazňuje jen to dobré. Válka tak zde vypadá jako něco zajímavého, dobrodružného, scelujícího kolektiv i celý národ. Zcela chybí utrpení i smrt. (CS Film)

(více)

Recenze (4)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Válečné týdeníky z pretentokrátu se nám tu k dnešku už objevily dvakrát. jednak je vydávají Levní knihy na DVD (k dnešku vyšel tuším už 6 díl) a také je nám pouští dokumentární kanál Doku CS. Zatímco na DVD jsou zprávy přesně tak jak byly vysílané v kinech, na Doku CS je k nim přidán komentář, což reálií neznalým není na škodu. Sám jsem se díky tomu dozvěděl lecos nového včetně informací, že zejména poslední záběry z bojových misí ponoren kriegsmarine byly fingované a točené doma je pro potřeby propagandy... Na celé dokumentární pásmo je třeba nahlížet jako na nacistickou propagandu a je tedy dobře, že je k tomu mluvený komentář doplňující dokument. Nevím o čem tu píše Yarwen, já si ničeho takového nevšiml. Tyto týdeníky beru stejně jako ty z padesátých let, kdy úderníci plnili plán na 145 %. Je to dokument doby a tyto protektorátní navíc umožňují vidět tehdejší život u nás, případně i nějaký ten pohled na frontu z té druhé strany. * * * * ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Neznámé dokumentární propagandistické záběry německé filmové společnosti UFA (po první světové válce v období hyperinflace a levné pracovní síly točila velmi nákladné světově proslulé hrané filmy a po posílení měny ji před úpadkem zachránily hollywoodské filmové společnosti pronajímající si její velkolepé ateliéry, a potom ve třicátých letech nástup fašismu). K tomu fundované komentáře odborníků. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Ide o osemdielny dokumentárny cyklus z dielne Protektorátu rokov 1943 až 1945 a okomentované predným českým znalcom obdobia 2. svetovej vojny Zdenkom Zbořilom. Tieto týždenníky sa vyrábali v Nemecku a prejavuje sa v nich precíznosť a previazanosť nacistickej ideológie s rukopisom génia na tú dobu Josepha Goebbelsa. Ten mal zásluhu na tom, že tieto týždenníky sa museli premietať aj v nemeckých satelitoch pred každým večerným filmom. S týchto filmov bolo úplne jasné, že ich úlohou nie je nepriateľov zosmiešniť, ale naopak vykresliť ho v tých najhroznejších farbách, tým sa zvyšovalo hrdinstvo nemeckých vojsk ale aj pocity obyvateľov ku spoločnému nepriateľovi. Nasadzovanie masívnej pre nemeckej propagandy mal byť posilňovaný zápal pre nemeckú vec, preto je potrebné pozorne si vypočuť komentár k jednotlivým filmom a až potom si vytvárať svoj názor na prospešnosť tohto dokumentu. Ale podľa môjho názoru ide o unikátne autentické dokumenty z obdobia 2. svetovej vojny. ()

Yarwen 

všechny recenze uživatele

Slučovat nacismus, fašismus a xenofobii z období druhé světové války se současnými problémy s Cikány v České republice je despotické a hodně přes míru. ()

Reklama

Reklama