Reklama

Reklama

Rybí farmy - pro a proti

(TV film)
  • Francie Des poissons bien élevés ? (více)
Francie, 2021, 53 min

Obsahy(1)

Od roku 2014 historicky poprvé konzumujeme více ryb chovaných uměle než ulovených v mořích a řekách. Budou do roku 2025 všechny naše ryby chovány a krmeny řasami nebo hmyzem v umělých chovech? A co skutečně v nich probíhá? ... Připravené jako tatarák, sushi nebo na grilu – celosvětová konzumace rybího masa nikdy nebyla tak velká jako dnes. Chovat ryby, aby maso bylo kvalitní a za dobrou cenu, je velmi těžké. Tilápie je druh, který ne každý zná. Přesto je to nejvíc prodávaná ryba na světě. Bývá relativně levná a má poměrně málo kostí. Dokonce není ani moc cítit rybinou. Do roku 2025 se tilápie společně s lososovitými rybami, okounovitými druhy a kapry stanou jednou z hlavních složek naší stravy. Všechny tyto druhy se budou krmit mořskými řasami a hmyzem, protože snižovat stavy ryb v oceánu, abychom mohli vykrmit ty ve farmách, už není možné. Jedním z řešení by mohla být akvaponie – což je něco jako akvárium a rostlinná zahrada dohromady. (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

Marze 

všechny recenze uživatele

Exkurze po rybích farmách z hlediska zamořování životního prostředí jedy a drancování moří pro rybí krmivo. Tvůrci rybí farmaření podporují, ale vyhnuli se návštěvě rybích megafarem v Thajsku, odkud jsou ryby málo vhodné ke konzumaci kvůli vysokému obsahu jedů. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Jiný francouzský dokument (konkrétně Rok 2050 - půjde to i bez masa?) tvrdí, že se budeme muset brzy obejít bez masa nebo ho vyrábět rostlinným způsobem. Přitom však rybí maso vůbec nebrali v potaz. Zde se naopak mluví o rybím mase a jeho budoucnosti. Ta nejspíš tkví v rybích farmách. Všechny se samozřejmě dušují, že ryby vyrábí ekologicky, bez toho, aby ty trpěly stresem a nekrmí je nevhodnou chemií. Na kameru se vždy bude vše tvářit dokonale. Otázkou je, zda-li by tomu tak bylo i se skrytou kamerou. Nicméně lidstvo se neustále rozrůstá a je načase se ptát, co budeme jíst, až vylovíme všechny ryby v mořích a řekách, ty otrávíme a vzduch zamoříme. A to se bohužel pomalu děje. Nikdy by mě nenapadlo, že jednou může nastat situace, kdy některých mořských druhů bude nedostatek, protože náš druh jich prostě sežere tisíce tun. A něco se s tím dělat musí. Ať tak či tak, chované ryby jsou zkrátka budoucnost. ()

Reklama

Galerie (24)

Reklama

Reklama