Reklama

Reklama

Souboj královen: Alžběta I. a Krvavá Marie

(TV film)
  • Rakousko Universum History: Bloody Mary - Queen im Schatten ihrer Schwester (více)

Obsahy(1)

Po staletí byly vnímány jako naprosté protiklady. Panenská Alžběta a krvelačná Marie upalující protestanty. Je tento obraz slavných sester ale pravdivý? ... Ačkoliv si to dnes málokdo uvědomí, byla Marie I. Tudorovna, prvorozená dcera legendárního krále Jindřicha VIII. a polorodá sestra neméně slavné Alžběty I., první ženou na anglickém trůnu. Navzdory odmítavému postoji společnosti a církve vůči vládnoucí ženě se jí podařilo získat stejně rozsáhlé pravomoci, jaké měl její otec. Jako katolička to měla u převážně protestantského dvora obzvláště těžké. O to více se po její smrti vryl do povědomí společnosti obraz její následnice Alžběty I. jako vítězné „Gloriany“, která jednou provždy osvobodila Anglii od pověr v zaostalé papežské církvi. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

Marze 

všechny recenze uživatele

Marie polozila zaklady silneho anglickeho namornictva,opravy klasteru,zastavila znehodnovani meny apod. Jindrich popravil 50 tis odpurcu, ona jen 700 povstalcu a jezuitskych misionaru.Alzbeta mela propracovanou propagandu a prinesla mir. Chtela rekatolizaci a popravila 700 katolickych povstalcum ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Snaha zdůraznit Mariinu osobnostní velikost je přes soustředěné úsilí ženského tria značně nepřesvědčivá; alžbětinská jízlivost má evidentně půdu pod nohama a má se oč opírat. Na druhou stranu platí, že i tma své světlé momenty světlo naopak nemusí být vždy výhrou. V každém případě vláda potomků druhého tudorovského Jindřicha přinesla Spojenému království méně krve než války růží i anglická revoluce XVII. století. ()

Reklama

Anianna 

všechny recenze uživatele

Poučné. Zajímavé zvoleným postupem, kdy se vypravěčem dějinných událostí stává Alžběta. Nicméně je ironická a ke své sestře Marii nepřátelská. Nejde tedy o dokument, ale o jakousi vztahovou rekonstrukci, která zdaleka nemusí reflektovat skutečnost. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Vďaka Bohu za tú Bloody Mary, predsa len paradajkový džús je zdravý aj s vodkou. V tomto formáte však dokument ostal hodnotný len prerozprávaním príbehu. Herecké vložky katastrofálne až rušivé. jediným zaujímavým snáď bolo, že sestry sú pochované spolu. Inak všetko sme už videli, počuli a oveľa lepšie. ()

carl.oesch odpad!

všechny recenze uživatele

A hele, Rakušanům už nestačí nesmrtelná Sissy a tak se podívali na ostrovy, lépe řečeno do tudorovské Anglie. Je to legrace, jak tomuhle pseudodokumentu čouhá jako sláma z bot mor dnešní doby - převrátit všechno naruby. Ano, hodňoučká Marie, která toho pro Anglii tolik udělala a zlá, zrzavá Alžběta, která má dodnes docela vysoký rating. Manipultivní a vylhané. Možná bychom měli natočit "dokument", kde by ta Sissy byla ve skutečnosti něco a la čachtická paní a Messalina dohromady a nezabil ji Luigi Lucheni, ale omylem se nabodla na vlastní paraple...asi to by byla úroveň tohoto "dokumentu". ()

Galerie (29)

Reklama

Reklama