Reklama

Reklama

Extrémní výtahy

(TV film)
  • Francie Ascenseurs, une technologie XXL (více)
všechny plakáty
Francie, 2020, 48 min

Režie:

Mélodie Tissot

Obsahy(1)

Jak se v závodě o dosažení co největší výšky a rychlosti daří skloubit špičkovou technologii s bezpečností? ... Miliarda lidí na celém světě využívá každý den jeden speciální dopravní prostředek. Není to letadlo, vlak ani auto. Je to výtah! Jde o nejpoužívanější dopravní prostředek, který vlastně nikdy celý pořádně nevidíte. Jen ve Francii uskuteční výtahy kolem sta milionů jízd denně, což představuje asi milion kilometrů, tedy zhruba pětadvacetinásobek obvodu Země. Od svého vzniku v roce 1853 výtah sleduje průmyslový pokrok. Dnešní kabiny už nemají s vynálezem Američana Elishy Otise před sto padesáti lety nic společného. Díky moderním technologiím se stal výtah špičkovým, mimořádně výkonným a inteligentním zařízením. Výtah se neustále zdokonaluje. Může za to stavební boom i ekonomické a technologické soupeření. Pro vývoj výtahů budoucnosti vybudovali jejich výrobci supertajné výzkumné laboratoře. Jedna z nich se nachází ve skandinávských lesích 350 metrů pod zemí. Naše kamery se jako první seznámily se zákulisím zdejšího testovacího centra, kde se vyvíjejí nejnovější špičková výtahová zařízení. Právě tady se vyrábějí výtahy pro budoucí světově unikátní mrakodrap, který se bude tyčit v Saúdské Arábii. Z výtahu se stane ústřední prvek mrakodrapů zítřka, vertikálních měst, v jakých bude v roce 2050 žít 85 % světové populace. Přinese revoluční změny i ve způsobu cestování. Pojďme odhalit tajemství výtahu budoucnosti, který je už ve výstavbě. (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

Marze 

všechny recenze uživatele

"Člověk ročně ztráví 2,5 dne čekáním na výtah" říká se v dokumentu. Já výtahem nejezdím, protože chuť k jídlu a dobrý spánek si musíte odpracovat pohybem. Stačí mi výtahy jaké jsou a za prezentované zdokonalování technologií platit nebudu. Mělo by spíše platit ono latinské "spěchej pomalu". ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Trochu jsem čekal, že jak název říká, uvidíme ty nejzajímavější výtahy světa. Tento dokument nás ale ponořil do současných nejmodernějších trendů nejen v oblasti inovace, ale i třeba bezpečnosti. Měli jsme možnost nahlédnout tam, kde se výtahy montují, zkoušejí a testují. A nakoukli jsme i za oponu do budoucnosti. A ta je velice zajímavá. I s ohledem na futuristické stavby a města. Jen jsem zvědav, kam až výška staveb poroste. Jednou se to musí zastavit, aby třeba nemusely letadla v budoucnu kličkovat. Ale též samotná stavba více než kilometr vysokých budov musí být problematická. Tak jsem jen zvědav kdy a na jakém výškovém čísle. ()

Reklama

Reklama