Reklama

Reklama

Požár Reichstagu

(TV film)
  • Francie L'incendie du Reichstag - Quand la démocratie brûle (více)
Francie, 2022, 90 min (Alternativní 2x52 min)

Obsahy(1)

27. únor 1933, Berlín, Německo. Noční oblohu nad hlavním městem zakryl závoj černého dýmu. Budovu Reichstagu, tlukoucí srdce německé demokracie, pohltily plameny... V roce 1928, pět let před požárem, prožívá Berlín zlaté časy. Výmarské republice je deset let. Deset let nadšení a nadějí, ale také temných obav a plíživých revolucí. Německý parlament se tyčí v srdci hlavního města, severně od Braniborské brány, uzavírající věhlasný bulvár Unter den Linden. Německé císařství nahradila republika, která musela dlouhé roky odrážet útoky ze všech stran. Deset let po válce se lidé konečně začínají trochu bavit. V berlínských ulicích se však situace vyostřuje, veřejný prostor obsazují komunistické a nacistické bojůvky. Průměrný věk jejich členů je mezi dvaceti a třiceti lety, jedná se o lidi bez práce, často válečné sirotky, kteří v podobném zapojení spatřují náhradu vojenského života... Březen 1933. Požár Reichstagu Hitlerovi posloužil jako záminka k nastolení vlády teroru. Policejní vyšetřování ještě ani nezačalo a Vůdce už nařizuje represálie proti komunistům. Ve dne v noci dochází k zatýkání tisíců lidí, přičemž přímo v hořící budově byl zadržen jediný člověk. Marinus van der Lubbe, jehož osobnost ani minulost s nacistickým scénářem požáru příliš neladí. Manipulovatelný, téměř nevidomý zedník z Nizozemí, který s německými komunisty nemá nic společného. Nezdá se ani, že by měl, co společného s osobou Ernsta Torglera, přestože jeden nacistický poslanec tvrdí, že v den požáru viděl oba muže v budově Reichstagu, jak se na něčem domlouvají. Další svědek z řad nacistické strany tvrdí, že Marinuse van der Lubbeho před požárem zahlédl s několika dalšími muži v restauraci. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

chamonix

všechny recenze uživatele

Uživatel Marze tu napsal - to nelze nazvat jinak - úplný blábol. Jak to o občanské válce, tak zejména to o počtech mandátu v Reichstagu. Doporučuji vyhledat si na Wikipedii heslo: Německé volby do Říšského sněmu 1932 (pro ty líné z vás: NSDAP 196 poslanců, KPD 100). ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Prakticky autentický dokument, vyskladaný prevažne z fotografií či zvukových záznamov zo súdneho procesu s “baránkom”, ktorého obetovali najvyššie postavení, nacistickí pohlavári. Dnes už to vie celý svet, že samotný Reichstag podpálili nacisti na popud samotného Goebbelsa so súhlasom Hitlera. Takto sa to robí, toto je pointa dokumentu, toto je šablóna, ktorá sa aplikuje pri prevratoch do dnešného dňa, ako bola napríklad aj taká "Barbarosa". Umelo vyvolaný konflikt, ktorý je následne využitý na vojnovo-politické ciele pod rúškom slobody a demokracie, to by taká Amerika vedela rozprávať. Každopádne, na túto tému, mnou osobne doposiaľ najlepšie spracovaný, videný dokument. ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

Shlédl jsem oba díly na České televizi, které z mnoha dokumentu o vzestupu nacistické strany asi nejlépe popisuje průběh občanské války mezi nacisty a komunisty. Komunisté měli před požárem v parlamentu pětinásobnou převahu. Nevěděl jsem, že když Němci začali ideologicky bláznit, do zahraničí zdrhlo půl milionu obyvatel. ()

Galerie (18)

Reklama

Reklama