Reklama

Reklama

Rozmanitost naší planety

(TV film)
  • Rakousko Das Flechtwerk des Lebens (více)
Rakousko, 2020, 50 min

Režie:

Susanne Lummer

Obsahy(1)

Každý tvor má v přírodě svoje místo, ale i funkci v systému. Pokud se náš přístup k přírodě a jejím zdrojům změní dnes, máme stále šanci blížící se katastrofu odvrátit. Biodiverzita je však stále rychleji snižována lidskou činností. Narušování nejcennějších pralesních ekosystémů postupuje neuvěřitelnou rychlostí. Za účelem získání surovin a zemědělské půdy jsou poslední útočiště nejvzácnějších organismů nenávratně ničeny. Dokáže si však technologicky vyspělé lidstvo představit následky své činnosti?  Na nejrozmanitějších pralesních ekosystémech vznikajících miliony let závisí nejen život tamních obyvatel, ale přežití každého jednotlivce na naší planetě. Křehká přírodní rovnováha je nenávratně narušována. Kdy si lidé uvědomí, že zásahem do přírodních ekosystémů se jejich křehké fungování zhroutí? Naše planeta nám dosud skýtá neuvěřitelně štědré a druhově rozmanité místo k životu. Pokud si však nezačneme každého jednotlivého článku tohoto propojeného ekosystému vážit…, můžeme o přívětivé prostředí na Zemi velmi rychle a nenávratně přijít. Nezadržitelně se blížíme k bodu zlomu, ze kterého již nebude návratu. Naše přežití závisí na chování každého z nás. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že je to vlastně pořád dokola. Každý druhý dokument dnes upozorňuje hyenismus (chudáci hyeny, které za nic nemohou) lidí, jež se dopouštějí na této planetě. Ničení ekosystémů, kácení, vypalování, zabíjení, týrání atd., atd. A co se změní? Nic. Už se to dá počítat na desítky a je to pořád dokola. Africké a asijské zkorumpované vlády zajímají především peníze stejně jako pytláky a nadnárodní korporáty. A my lidé v obchodech kupujeme a kupujeme. I toto je ten případ. Je to dokument, který recykluje mnoho jiných a stručně se zabývá rozličnými životními druhy, upomíná na nevratné poškození, ale i tentokrát se nic nezmění. Tak si každý divák jako já alespoň užil tu nádheru barevnosti a druhé pestrosti či zpomalených záběrů. Škoda jen, že našim potomkům už zůstanou jenom tyto natočené záběry a nic jiného… ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Optimistický dokument o biodiverzitě- Apokalyptických pecek o genocidě planety tu tentokrát moc není. Ale zazní třeba "dnešní gepardi jsou potomci několika jedinců" (které ještě  homo sapiens sapiens nevyhubil). Přitom negříkoidi si v Africe hloupě devastují přírodu jako by jejich rodiče byli příbuzní. Atlantický les se také říká největšímu souvislému lesu v zápdní Evropě mezi Bordeaux a oceánem, kde jsem byl loni v říjnu. Zde ale na písku roste jen borovice, takže mě mátla informace, že v Atlantickém lese žije 20 druhů stromů. ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama