Reklama

Reklama

Varhanní NEJ

(seriál)
Česko, 2023, 2 h 43 min (Minutáž: 26–28 min)

Režie:

Jakub Kolář

Hrají:

Míša Polášková (průvodce), Josef Polášek (průvodce)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Varhany, nazývané také jako královský nástroj, jsou nejen vrcholem důmyslu a konstrukčního umu, ale také součástí kulturního dědictví, duchovním symbolem, zkrátka fenoménem. Nacházejí se v chrámech i malých vesnických kostelích. Často je míjíme bez povšimnutí, přesto téměř každé mají svůj příběh. V šestidílném dokumentárním cyklu představíme nástroje zajímavé co do velikosti, konstrukce, období vzniku, nástroje ohrožené, slavné i zapomenuté, a to vždy po dvou, výjimečně po třech, v každém dílu. Průvodcem nám bude herec Josef Polášek a jeho žena Michaela, která, jakožto varhanice, připojí své autentické postřehy ohledně každého nástroje a především, představí jejich zvuk. O pozoruhodnostech jednotlivých varhan budeme hovořit také se Štěpánem Svobodou, organologem Arcibiskupství pražského a v kontextu místním a historickém také s varhaníky a dalšími osobnostmi, které mají ke každému nástroji osobní vztah. (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

topi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tenhle seriál ocení nejvíce milovníci varhan, ostatním bude hodnotným průvodcem a seznamováním se s královským nástrojem. Podzim příjemně proplouvá jednotlivými díly a krásně podbarvuje atmosféru míst, kde jsou kostely a chrámy s varhanami. Moc oceňuji názvy skladeb a interpretů, které zaznívají v průběhu všech šesti epizod. Josef Polášek se svou ženou, varhanistkou Míšou Poláčkovou jsou v rolích průvodců sympaticky sladěná dvojka a Míšu bych jako hosta strašně rád někdy viděl na Brněnském varhanním festivalu, její hra je okouzlující a určitě by potěšila nemálo příznivců této každoroční kulturní události. ()

Mlle 

všechny recenze uživatele

Výborný seriál, u kterého oceňuji kromě hodnotného souboru informací podávaného velmi příjemnou formou i to, že nám zde varhaníci nástroje rovnou představí, takže je můžeme slyšet a udělat si vlastní názor na to, zda jsou nejslavnější varhany nejslavnější oprávněně, a podobně. ()

Reklama

Galerie (84)

Reklama

Reklama