Reklama

Reklama

Varhanní NEJ

(seriál)
Česko, 2023, 2 h 43 min (Minutáž: 26–28 min)

Režie:

Jakub Kolář

Hrají:

Míša Polášková (průvodce), Josef Polášek (průvodce)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Varhany, nazývané také jako královský nástroj, jsou nejen vrcholem důmyslu a konstrukčního umu, ale také součástí kulturního dědictví, duchovním symbolem, zkrátka fenoménem. Nacházejí se v chrámech i malých vesnických kostelích. Často je míjíme bez povšimnutí, přesto téměř každé mají svůj příběh. V šestidílném dokumentárním cyklu představíme nástroje zajímavé co do velikosti, konstrukce, období vzniku, nástroje ohrožené, slavné i zapomenuté, a to vždy po dvou, výjimečně po třech, v každém dílu. Průvodcem nám bude herec Josef Polášek a jeho žena Michaela, která, jakožto varhanice, připojí své autentické postřehy ohledně každého nástroje a především, představí jejich zvuk. O pozoruhodnostech jednotlivých varhan budeme hovořit také se Štěpánem Svobodou, organologem Arcibiskupství pražského a v kontextu místním a historickém také s varhaníky a dalšími osobnostmi, které mají ke každému nástroji osobní vztah. (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

Mlle 

všechny recenze uživatele

Výborný seriál, u kterého oceňuji kromě hodnotného souboru informací podávaného velmi příjemnou formou i to, že nám zde varhaníci nástroje rovnou představí, takže je můžeme slyšet a udělat si vlastní názor na to, zda jsou nejslavnější varhany nejslavnější oprávněně, a podobně. ()

topi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tenhle seriál ocení nejvíce milovníci varhan, ostatním bude hodnotným průvodcem a seznamováním se s královským nástrojem. Podzim příjemně proplouvá jednotlivými díly a krásně podbarvuje atmosféru míst, kde jsou kostely a chrámy s varhanami. Moc oceňuji názvy skladeb a interpretů, které zaznívají v průběhu všech šesti epizod. Josef Polášek se svou ženou, varhanistkou Míšou Poláčkovou jsou v rolích průvodců sympaticky sladěná dvojka a Míšu bych jako hosta strašně rád někdy viděl na Brněnském varhanním festivalu, její hra je okouzlující a určitě by potěšila nemálo příznivců této každoroční kulturní události. ()

Reklama

Galerie (84)

Reklama

Reklama