Reklama

Reklama

Borromini a Bernini – výzva k dokonalosti

  • Itálie Borromini e Bernini. Sfida alla perfezione (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Cesta za krásou barokního Říma, kdy město bylo centrem západního umění a kde musel být každý ambiciózní malíř, sochař nebo architekt. Dokument Borromini a Bernini – výzva k dokonalosti zachycuje příběh nejslavnějšího uměleckého soupeření všech dob, rivalitu mezi Borrominim a Berninim, ale také příběh Borrominiho soupeření se sebou samým. Byl tak pohlcen svým uměním až ho proměnilo v démona, který jej sžíral zevnitř a donutil ho zvolit si smrt, aby dosáhl věčnosti. Borromini se připravil o všechno, aby se mohl vydat za svým snem: dobýt Řím. Sledujeme příběh architektonické revoluce osamělého mistra, který navždy změnil podobu Říma tím, že se vydal na hranici svých možností. Bojoval s konvencemi a předsudky. S pokorou se učil z minulosti, aby mohl vystavět budoucnost. Ve filmu jsou zachycena slavná římská místa jako Palazzo Barberini, Berniniho baldachýn v Bazilice svatého Petra, kostely San Carlo alle Quattro Fontane, Sant'Andrea al Quirinale, Bazilika svatého Jana Lateránského, Fontána čtyř řek na náměstí Piazza Navona, Svatopetrské náměstí či Hadriánova vila. (Aerofilms)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (2)

bratr.Milan 

všechny recenze uživatele

„Ano, ano, Borromini je náš Milášek!!!“ Barokně natočený dokument, formou i emocemi. Hned po pár minutách pochopíte, že tvůrci jsou fanatičtí obdivovatelé díla i života Francesca Borrominiho. Dva příklady, které mluví za vše. Jeden z odborníků, kteří zde promlouvají vlastní jeho originální kresbu. Nestačí mu, aby nám ji ukázal na zdi, musí ji sundat, položí si ji něžně na klín jako ženu, laská se s ní a nábožně ji obdivuje. Když se mluví o Borrominiho smrti dokument ztichne a jsou nám postupně ukázáni všichni odborníci, jak smutně hledí. Vypadají jako by ho osobně znali a právě se dozvěděli o jeho skonu. Chybí už jen detailní záběr na jejich zvlhlé oči a slzu stékající po tváři. Bernini se objeví na scéně až ve chvíli, kdy vstupuje do života svého rivala. Odborníci sice přiznávají, že byl také velký umělec, ale Borrominimu sahá asi tak po pás, a co se týká jeho povahy, byl to intrikán a prospěchář, opak přímého a jen po velikém umění toužícího Borrominiho. Přesto jsem dal vysoké hodnocení. Že by byl Borromini také můj Milášek? Ne. Když přistoupíte na tuto jejich hru a pochopíte, že žádný dokument není objektivní, ale vždy ukazuje názor tvůrců (tady je jen extrémně vyhrocený), tak vám může něco dát. Právě to jejich nadšení stvořilo originální dokument. Připadal jsem si, jako bych se ponořil přímo doprostřed sporu dvou velkých architektů z pohledu jedné ze stran konfliktu. Teď prosím, aby fanoušci té druhé natočili podobný film o Berninim, a já mohl porovnat oba pohledy. Hraná část je tu pojata s barokní teatrálností. Někdy mi vadila, jindy přesně seděla. (Viděno v Kině ART v Brně.) ()

Vencisak 

všechny recenze uživatele

Je to takové nevyvážené, jak špatně vedená politická debata. Sice je poutavé, že 102 minut sledujeme sraz fanoušků Francesca Borrominiho (to si natočit dovolí málokdo), ale toho blábolení na úkor záběrů staveb, jejich analýzy a zcela chybějící přesah za hranice Říma z dokumentu dělají jen jakési emocionální žvanění nad dokonalostí Borrominiho a snižování kvalit Berniniho. Důkazy v podání mluvících hlav ovšem v dokumentu chybějí. ()

Reklama

Galerie (15)

Související novinky

XI. ročník MittelCinemaFest

XI. ročník MittelCinemaFest

01.12.2023

V Praze se opět zvedá opona MittelCinemaFestu, středoevropského festivalu současné italské kinematografie, který se v České republice koná již pojedenácté a jehož projekce probíhají od 30. listopadu… (více)

Reklama

Reklama