Reklama

Reklama

Bazilika v Marseille

(TV film)
  • Francie Notre-Dame de la Garde : Basilique hors norme (více)
Francie, 2021, 52 min

Obsahy(1)

Na nejvyšším místě francouzského města Marseille se tyčí majestátní Notre Dame de la Garde. Tento výjimečný architektonický projekt symbolizuje křižovatku dvou světů: Východu a Západu... Je dominantou druhého největšího města Francie. Stavba baziliky Notre Dame de la Garde, poskytující mimo jiné úchvatný výhled na Středozemní moře, na skalnatém a jen velmi těžko přístupném místě představovala pro stavitele 19. století velkou výzvu a ztělesňuje tehdejší vynalézavost. Realizace chrámu vystavěného na základech původní pevnosti se stala i jakousi laboratoří, kde vznikaly nové, převratné technické postupy. Socha na jeho vrcholu skrývá mnohá tajemství, například kovové schodiště. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Niekdajší orientačný bod pre námorníkov. Už len zvonica je vysoká ako 16-poschodová budova, kedysi vojenské centrum, ale po postavení monumentálnej 11-metrov vysokej sochy Panny Márie náboženské stredisko, ktoré priťahuje aj nenáboženských turistov. Denne tam príde cez 4000 ľudí len kvôli výhľadu. Ozajstná pýcha Marseille, na rozdiel od toho, čo sa deje v súčasnosti dolu v meste. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Dokument na České televizi přináší hodně informací o bazilice a pevnostech. V Marseille jsem přenocoval, je to vlivem přepísknuté multikulturalistcké ideologie a neschopnosti se rozmnožovat v dokumentu popisovaných generací nebezpečné město. ()

Galerie (15)

Reklama

Reklama