Reklama

Reklama

Poslední mohykán Pavel Rychetský

(TV film)

Obsahy(1)

Dokumentární portrét Pavla Rychetského (*1943), významné české osobnosti, založen na výpovědi jeho a jeho souputníků, kteří mu byli nablízku v různých etapách života. Jediný kontinuální živý svědek – jeho nejvěrnější přítel, souputník, právnický kolega Petr Pithart, se vyslovuje ke všem etapám života JUDr. Pavla Rychetského, který nás sám také zavede na důležitá místa, spojená s jeho životem. V současnosti je předsedou Jednoty českých právníků a členem vědecké rady právnické fakulty UK v Praze, Právnické fakulty MU v Brně a Právnické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Dne 16. července 2003 vyslovil Senát Parlamentu ČR souhlas s jeho jmenováním soudcem Ústavního soudu a 6. srpna 2003 jej prezident Václav Klaus jmenoval soudcem a předsedou Ústavního soudu České republiky. Prezident Miloš Zeman jej jmenoval předsedou Ústavního soudu pro druhé období 7. srpna 2013. Prezident Francouzské republiky Jacques Chirac udělil Pavlu Rychetskému dne 12. července 2005 francouzský Řád Čestné legie v hodnosti důstojníka. V roce 2015 vstoupil do Právnické síně slávy za výjimečný celoživotní přínos právu. Kromě mnoha dalších vyznamenání a cen obdržel v roce 2021 Pavel Rychetský z rukou paní Zuzany Čaputové, prezidentky Slovenské republiky, i nejvyšší státní vyznamenání – Řád Bílého dvojkříže, a sice za jeho zásluhy na rozvoji vztahů mezi Českou Republikou a Slovenskem, zejména v oblasti práva a ústavního soudnictví. Za všech okolností vždy zůstal tzv. věrný svému základnímu cítění pro lidská práva, svobodu a demokracii. Od doby, kdy byl spoluzakladatelem a prvosignatářem Charty 77, a v roce 1989 se stal spoluzakladatelem Občanského fóra a jeho republikové rady Občanského hnutí, do dnešních dnů. (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

kubilov 

všechny recenze uživatele

"Tak dobrou chuť... dědku." Moc milý dokument o odcházení Pavla Rychetského, který má dostatek charismatu, aby stopáž dokumentu naprosto v klidu sám utáhl. Kromě drogové konverzace s Petrem Pithartem jsou pak nejsilnější právě ty Rychetského osobní scény. ()

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

V titulcích filmu uvedeno: název Poslední Mohykán Pavel Rychetský. -------- A to je samozřejmě nesmysl: pokud je Pavel Rychetský opravdu příslušníkem indiánského kmene Mohykánů, nemůže být poslední, protože má potomky :-) ()

Reklama

Galerie (3)

Reklama

Reklama