foto

Václav Klaus

  • nar. 19.6.1941 (77 let)
    Praha, Protektorát Čechy a Morava
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Václav Klaus narozený v Praze 19. června 1941 je přední český politik, spisovatel a ekonom. Nejdříve zastával funkci bankovního úředníka a pragnostika, po listopadu 1989 se stal ministrem financí ČSFR, v období 1992 - 1997 byl premiér ČR, později se stal předsedou Poslanecké sněmovny. V roce 2003 byl zvolen prezidentem České republiky.

Na Vysoké škole ekonomické v Praze vystudoval v letech 1958 - 1963 zahraniční obchod. Během studia se seznámil se svou manželkou Livií. Po úspěšném absolvování studia hrál ligový basketbal za Duklu Praha. V té době se přihlásil do konkursu na místo v Ekonomickém ústavu ČSAV, místo získal. V roce 1968 získal titul kandidát ekonomických věd.

V roce 1970 opustil vědeckou kariéru, odešel do československé státní banky. V roce 1987 se vrátil k akademické činnosti v Prognostickém ústavu ČSAV. Brzy po 17. listopadu 1989 se dostal do kontaktu s Václavem Havlem, díky němu tedy do politiky.

V roce 1991 se habilitoval na FSV UK jako docent ekonomie. Ve stejném roce se stal místopředsedou vlády ČSFR a o rok později po vítezství ODS ve volbách byl jmenován předsedou. V roce 1995 byl jmenován profesorem pro obor financí na Vysoké škole ekonomické. Velkou měrou se podílel na rozdělení Československa, které se uskutečnilo 1. ledna 1993. V letech 1993 - 1997 zastával Klaus funkci premiéra. V roce 1999 kvůli neshodám o rozdělení moci podepsalo na 200 tisíc občanů kampaň "Děkujeme, odejděte" a desetitisícové demonstrace na náměstích požadovaly odchod jak Klause, tak i Zemana.

Klausova prezidentská kandidatura vyvrcholila 28. února 2003, když ve třetím kole byl potřetí opakované volby zvolen prezidentem České republiky. Do funkce byl inaugurován 7. března 2003.

Václav Klaus je literárně velice činný, celkem vydal 34 různých titulů. S manželkou Livií má dva syny Jana a Václava. Rád lyžuje a hraje tenis.

Jiří "BloodMax" Neubauer

Herecká filmografie

Filmy

2018 Prezident Blaník
2013 Z Borotína až na Sněžku (studentský film)
2007 Bestiář

TV seriály

2018 Dabing Street (TV seriál) - a.z.
Ceny Františka Filipovského (E08) - a.z.
2013 Vyprávěj (TV seriál) - a.z.
Cesta domů (S05E19) - a.z.
Jardův pád (S05E18) - a.z.
Strach (S05E17) - a.z.
další epizody (5)

Dokumentární

2017 Mečiar
Nebe peklo Lucie (TV film)
2015 Česká cesta - a.z.
2014 Expremiéři (TV seriál)
Václav Klaus - Z Borotína až na Sněžku (E02)
M. Stingl: Indiáni ve městě, Indiáni ve mně jste
Stát Knížák (studentský film)
2013 Hledá se prezident
Podoby Václava Klause (TV film)
Český žurnál (TV seriál)
Spřízněni přímou volbou (E04)
2012 Neviditelná ruka trhu: privatizace Barrandova (studentský film)
Sbohem Československo (TV seriál) - a.z.
2011 Inventura Febia (TV seriál)
Václav Havel versus Václav Klaus (E07)
Vůdci a jejich voliči (E02)
Kdyby mě zabili... (TV film) - a.z.
Listopadové komety - a.z.
2010 Drnovické catenaccio aneb Cesta do pravěku ekonomické transformace
Spanilé výzvy (TV film)
2009 Náš první hospodář (TV film)
Pahrbek český (TV film)
Sedm statečných
Už je to tady (koncert)
2008 Kdo je V.K.?
Tady je Šloufovo...! (TV film) - a.z.
2007 Labyrintem k revoluci (TV film)
Lucie 007 (TV film)
Občan Havel
Papírový atentát (TV film)
Vládneme, nerušit (TV film)
2006 Cesta k moci (TV film)
2005 Středoletní noci sen (studentský film)
2004 Bezesné noci
Jak šly dějiny (TV film) - a.z.
2002 Tenkrát 3 - Husákovo ticho (TV film)
2001 Chaos (TV film)
Lesk a bída země České (TV film) - a.z.
2000 Ekohistorie
Tenkrát 2 - Šance pro Slovensko (TV film)
1999 Tenkrát (TV film)
1996 Cesta za titulem: MS Vídeň 1996 (TV film)
Co dělat?
1993 GEN - Galerie elity národa (TV seriál)
1992 Nový Hyperion aneb Volnost, rovnost, bratrství
1989 Něžná revoluce

TV pořady

2014 TGM: Talkshow Geni a Míši (TV pořad)
2012 Rok Václava Klause (TV pořad)
2011 Společný výslech (TV pořad)
2010 Velké politické retro (TV pořad)
2008 Interview B.T. (TV pořad)
2006 Interview ČT24 (TV pořad)
Žito (TV pořad)
2005 Partie (TV pořad)
2004 Otázky Václava Moravce (TV pořad)
1998 Kotel (TV pořad)
1995 Horoskopičiny (TV pořad)
1991 Z očí do očí (TV pořad)

Hudební videoklipy

2009 Hugo Toxxx: Volte mě (hudební videoklip) - a.z.
1996 Kabát: Jak ti šlapou Kabáti (hudební videoklip) - a.z.
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace