Reklama

Reklama

1945: Japonsko kapituluje, USA slaví

(TV film)
  • Francie Mystères d'archives : 1945. Le Japon capitule, l'Amérique est en fête (více)
všechny plakáty
Dokumentární / Historický / Krátkometrážní
Francie, 2022, 26 min

Obsahy(1)

Události po kapitulaci Japonska v archivech... Jsme ve Spojených státech amerických v srpnu roku 1945. Přesné datum: úterý 14. srpna. Americký prezident Harry Truman právě oznámil, že tři měsíce po ukončení války v Evropě kapitulovalo i Japonsko. Ačkoli není jasné, kdy dojde k potvrzení míru, propukají nadšené oslavy. Ulice v několika málo minutách zaplnily davy vojáků a civilistů, všichni se radují, zpívají, tančí a líbají se. Američané v těchto dnech pozorně sledovali zprávy o vývoji války. Před redakcemi novin se shromažďovaly čím dál početnější davy. Mnozí doufali, že po svržení atomových bomb na města Hirošimu a Nagasaki válka konečně skončí. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Archívne zábery zložený z mnohých amatérskych snímkov, kde je 80% materiálov zložených z usmievavých až vyrehotaných amerických tvárí, ktoré oslavujú koniec vojny. Koniec vojny, ktorú títo bežní ľudia na vlastnej koži ani nepocítili. Ale Marze má naozaj fantastický postreh - zábery ukazujú tisíce ľudí v uliciach a nikto nie je afro. Asi rasizmus. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Dokument na České televizi složený ze záběrů obyvatel amerických měst v ulicích oslavujících konec druhé světové války. Připomíná to současné oslavy po víteztví fotbalového týmu v poháru. Jen si říkám kam ti američtí obyvatelé zmizeli, když dnes jsou tam bílí v menšině, křesťané a vůbec ti s konzervativními názory utlačováni a symbol Ameriky blondýnu už na ulici nepotkáte. ()

kroton 

všechny recenze uživatele

Krátký náhled na pár historických okamžiků podaný ne zcela tradičním způsobem. Komentář bez obvyklého podkreslení hudbou, výběr momentek z davových scén, ukázka tehdejší novinařiny-v titulkách novin bylo to, co si lidé přáli, ne co prezident řekl. ()

Reklama

Reklama