Reklama

Reklama

Ostrov Svatá Helena, bašta biodiverzity

(TV film)
  • Francie Sainte-Hélène, bastion de la biodiversité (více)

Obsahy(1)

Odlehlý ostrov, kam do vyhnanství poslali Napoleona, skýtal neuvěřitelnou zachovalost původních přírodních vazeb. V současnosti se bojuje za jejich přetrvání... V srdci Jižního Atlantiku se z mořských hlubin vypíná tajemný ostrov. Tento neobyčejný kousek země nám umožňuje spatřit přírodní bohatství, jakým naše planeta v minulosti oplývala. Svatá Helena leží dva tisíce kilometrů od nejbližší pevniny. Díky své izolaci napůl cesty mezi Afrikou a Jižní Amerikou vyniká ostrov vulkanického původu svým výjimečným druhovým bohatstvím. Čedičové podloží hostí velké množství endemických druhů, které nikde jinde na světě nenajdeme. Evropská kolonizace v šestnáctém století však přinesla masivní drancování přírodních zdrojů a zavlečení invazních druhů, což vedlo k vážnému narušení křehkého ekosystému. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Známa len vďaka Napoleononovi, ale ponúka ozajstnú baštu pre nadšencov prírodovedy. Krásne skaly a v mori farebný ekosystém s nekonečne početnými druhmi. Miesto vzdialené tak, že tam fakt by mali žiť len zvieratá. A Briti, samozrejme, kolonizátorovi bolo jedno a počasie skoro ako doma :) ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Ostrov byl celý porostlý tropickým deštným pralesem, ale první osadníci ho vykáceli a prostředí tak vybydleli, že jim vychcípala žravá hospodářská zvířata. Nyní zde jsou programy na rozšíření zbylých 70 hektarů horského deštného pralesa, záchranu endemitů a ekosystémů, který je na ostrově Svatá Helena opravdu výjimečný. ()

Reklama

Narciska 

všechny recenze uživatele

Nádherná příroda ztělesněná mlžným lesem, spoustou jinde se nevyskytujících druhů, místem rozmnožování největší ryby světa, hnízdištěm terejů, nodiů, krásné panorama sopečného ostrova, oddanost místních lidí, co přírodu chrání a obnovují. ()

Galerie (13)

Reklama

Reklama