Reklama

Reklama

Hra na oliheň: Výzva

(pořad)
  • Velká Británie Squid Game: The Challenge
Soutěžní / Reality-TV
Velká Británie / USA, 2023, 41–57 min

Režie:

Liz Oakes
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

456 skutečných hráčů vyrazí do světa Hry na oliheň, aby v náročné zkoušce schopností i charakteru zabojovali o výhru 4,56 milionu dolarů, která jim úplně změní život. (Netflix)

Recenze (96)

kukkik odpad!

všechny recenze uživatele

Nedávno jsem viděl adaptaci této fiktivní soutěžní Hry na oliheň od tvůrce Mr.Beast na Youtube a upřímně, nijak zvlášť překvapivě, v porovnání s tímhle Netflix korporátním bizárem, byla tamta verze výrazně zajímavější. Že Netflix produkoval původní pořad v tomto případě nehraje téměř žádnou roli v jeho prospěch, není to nijak zvlášť znát. Je samozřejmě vrcholně ironické, když tvůrci z platformy, která dala vzniknout původnímu pořadu, takto prokáží, že absolutně nepochopili pointu celého příběhu, díky které byla Hra na oliheň tak úspěšná po celém světě. Obludný korporát tady donutí partu zoufalých lidí naprosto se znemožnit před kamerami pro částku, kterou byl gigant typu Netflix hravě vykázal jako účetní chybu, zatímco těm samým lidem v době finanční krize ruší sdílené účty, zvyšují ceny předplatného a tak podobně; zkrátka ukázka šíleného pokrytectví. Tenhle pořad samozřejmě působí neuvěřitelně prkenně, trapně, nuceně, stupidně - jinými slovy, moderním výrazem řečeno je to čistý cringe. Lidé se tu "hroutí" a přehrávají co to jde ze strachu, že zemřou jako v seriálové předloze, zatímco samozřejmě dobře vědí a vidí, že co se jim skutečně stane při vyřazení bude, že dostanou paintballovou kuličkou, pár stovek dolarů za účast a jízdenku domů.  Asi většinu diváku při sledování Hry na oliheň napadlo, zda by měla úspěch v reálném světě, ale snad každý se s touto myšlenkou zastavil na tom, že bez vražd by to celé ztratilo smysl, pointu a morbidní zábavnost a tím pádem, že zkoušet natáčet něco takového by byl nesmysl. Inu, tvůrci tohoto pořadu si to zřejmě nemysleli. Na tom se s nimi neshodnu, já jsem se při sledování této soutěže nijak nebavil a nemít zrovna Covid, horečku a spoustu volného času, nevěnoval bych tomu ani minutu, což bych radil i ostatním zdejším potenciálním divákům. odpad! ()

JamesSi

všechny recenze uživatele

Netflix asi nepochopil o čem byl původní seriál a že ty, co pořádali tu Hry na oliheň nebyly úplně kladáci. A navíc je to prostě strašná nuda a všichni se chovají neuvěřitelně falešně jako ve většině sračkoidních reality show. Nemluvě o podivném střihu se spoustou kontinuálních chyb, což je u reality show zvláštní. ()

Reklama

MajkHany 

všechny recenze uživatele

Na této soutěži s lidstvím bylo velice zajímavé sledovat to, jak se kteří lidé chovají v hraničních situacích. Ke konci soutěže, kdy už jsi nemohl ani vlastní babičce věřit, že v pocukrované buchtě nebude rozbuška, se to ukázalo v celé své nahotě... Bílí muži chtěli utvořit soubor úplně všech, bílí, černí, muži, ženy, který by spolupracoval a postupně dospěl k "férovému" závěru. Jenže ženy chtěly utvořit skupinku, kde budou pouze ženy a budou bojovat proti mužům. Tuto skupinu ale již první den nabouraly černé ženy, které nechtěly být ani s muži, ani se ženami, ale pouze ve skupince černé ženy a bojovat proti úplně všem a nedodržovat vůbec nic, proti všemu se bouřit a všechno dělat naopak než zbytek lidí. A černí muži, ti jenom stáli a čekali, kdy jim někdo řekne, kam by se měli zařadit a co by tam měli dělat a pokud se to nestane, tak hledali někoho, kdo jim to řekne.. Zajímavý psychologický experiment, který dokonale kopíruje fungování všech skupin dnešní společnosti. ()

salamandrr 

všechny recenze uživatele

vizuálně skvělé, některé hry podařené, ale "hry" kde se pouze vybírají účastníci co jdou dál, to je prostě o ničem. Logicky je to vyplněné žvaněním o ničem. klobou dolů před hrou kuličky, tam autoři dokázali podvést účastníky a dali dohromady přátelé, kteří se museli vyřadit, fakt super nápad a provedení. ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Po úspěchu seriálu bylo jasné, že přijde i "opravdová" verze, a i když se na to dá koukat, je to promarněná příležitost. Seznam nezvládnutých věcí je dlouhý: 1) především je chyba, že zde nikdo nemůže umřít. Nebo aspoň přijít k závažné újmě (ztráta končetiny či důležitého orgánu apod.). Jediná "újma", o kterou se hraje, je, že nevyhrajou peníze. Takže vlastně nikdo nemá co ztratit (jen získat) a většina soutěžících k tomu přistupuje ve stylu "ha ha, zúčastním se, bude sranda, a třeba vyhraju". Takže na sobě nemají žádný tlak a není to moc napínavé. 2) Soutěžících je moc. Po dvě třetiny celé soutěže je to anonymní dav, ve kterém si nikoho nezapamatujete, a když někoho nechají promluvit na kameru a zapamatujete si ho, tak v příštím díle vypadne. Po 9. díle, když už jsem znal finálovou trojici, jsem si schválně pustil první díl znovu a nikdo z nich tam nebyl pořádně vidět. 3) Přestože je počet soutěžících 456, počet těch sympatických se limitně blíží nule. Takže se na to ani nelze dívat tak, že byste někomu fandili, ať ty peníze vyhraje. 4) Disciplíny - některé jsou lepší, jiné horší, ok. Před 10. dílem s třemi finalisty byla pauza, vy čekáte, jaké vypečené disciplíny si pro ně tvůrci připravili, protože jde do tuhého, peníze jsou na dosah ruky a soutěžící budou schopní všeho. Ve výsledku poslední dvě disciplíny ale spočívaly...chvíle napětí...fanfáry... ve 100% náhodě (!). Takže z finálové trojice mohl kdokoli vyhrát stejnou měrou a bylo to jen o štěstí. Víc zazděný a antiklimatický závěr jsem snad v žádné show neviděl (teda ne že bych jich viděl nějak moc). ()

Galerie (105)

Zajímavosti (2)

  • Ve 2. epizodě 1. série s názvem The Man With The Umbrella, konkrétně ve 26. minutě, postupuje hráč číslo 344. V českém dabingu je však místo něj řečeno číslo 334. (Zix.)
  • První kolo soutěže se konalo v Cardington Studios v anglickém Bedfordu. Na place byly velmi nízké teploty. Lze vidět, že soutěžící měli často ruce v kapsách, právě kvůli zimě. (kateisgreat)

Reklama

Reklama