Reklama

Reklama

Hra na oliheň: Výzva

(pořad)
  • Velká Británie Squid Game: The Challenge
Soutěžní / Reality-TV
Velká Británie / USA, 2023, 41–57 min

Režie:

Liz Oakes

Účinkují:

Bryton Constantin
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

456 skutečných hráčů vyrazí do světa Hry na oliheň, aby v náročné zkoušce schopností i charakteru zabojovali o výhru 4,56 milionu dolarů, která jim úplně změní život. (Netflix)

Recenze (96)

Standaa 

všechny recenze uživatele

Nejlepší reality show formát ever, ty odpady tady jsou fakt k smíchu. Řekl jsem si, že tomu dát 5-10 minut abych viděl jak to vypadá a jdu pracovat. Dopadlo to tak že jsem naráz zhlédl pět dílů. Ty nový věci co přidali oproti seriálu byly fakt bomba. Jen mě trochu mrzí, že jsme neviděli Tug of war, ale battleships byly taky super. Jsem fakt zvědavej na další part, doufám že kuličky a most nebudou nijak měnit. Zajímá mě ovšem, jestli v posledním kole uvidíme squid game, jejíž pravidla nikdo nechápe, nebo něco jinýho. Ve svym videu neměl squid game ani Mr. Beast. ()

Trustme 

všechny recenze uživatele

Využití originálního seriálu ke skutečné soutěži je skvělý nápad. Tvůrci, produkce vytvořili ojedinělý projekt až megalomanského druhu v žánru reality show, ať už počtem hráčů nebo výherní částkou, ale hlavně dekoracemi a vybavením, které evokují onu seriálovou atmosféru a tady opravdu muselo být vše pro desítky lidí a plně funkční. Pokus o vysokou investici, která se měla/musela vyplatit. Zde se nabízí otázka: Nastala doba, kdy televizní reality show budou výpravné jako filmy a s rozpočtem ke 100 milionu dolarů? Každá reality show stojí a padá na výběru lidí - hráčů. Zda nebudou nudní, vytvoří se nějaké drama, příběh, emoce. Koho sledovat s kamerou za zadkem hned od začátku? Bude to někdo, kdo působí silně a dojde daleko? Na tohle tu nejde moc vsadit a tak režie nabízí různé typy lidí, kde to vypadá na nějaké osudové snahy dojít přes mrtvoly co nejdál. Aby se jim vzápětí rozstřelila kapsle s černou barvou na hrudi a odporoučeli se do věčných lovišť smolařů a dárců dolarů do megaprasátka. Bohužel ani v takto hráči napěchované reality show se nepodařilo vykřesat z někoho trochu té špetky napínavosti, intrik, zlomyslnosti, strachu, vychytralosti, hráčství, aby divák mohl více naplňovat své sympatie nebo odpor k jednotlivci. Casting tvořily z velké části americké národnostní většiny, takže ještě po selekci Netflix zákonů už zůstali hlavně  černí rapeři a fitness trenéři, vypasené černošky, nezbytní gáyové a lesbičanky a nějaký ten bílý mamánek a nefachčenko. Takže i když mají ve svých prezentacích rádoby super profese, které by jim měly vynášet v klidu slušný prachy (vojáci, doktoři, ajťáci) přesto lezou potit se do tepláků o hodně nejisté vítězství. A že je tohle vítězství o velké náhodě a štěstí! Většina her je tu o náhodě, být na špatném místě či že si někdo zapamatoval zrovna vaše tři čísla na mikině. Ale je tady i pár těch pěkných sociálních her o tom, kdo je zmrd (ano, bohužel většina právě těch protěžovaných Afroameričanů) nebo jak prachy změní charaktery a přátelství (SPOILER: souboj v kuličkách matky a syna, kdy matka nepláče, že opouští syna a že její cesta hrou je u konce, ale že nad ním nevyhrála a tudíž ztrácí šanci na to být milionářka). Každopádně pro fanoušky původního seriálu jde o solidní a místy i originální odbočku do světa Hry na oliheň, kde se bojuje o opravdový ranec prachů, v prvních dílech i zaujetí kam se vše bude ubírat a s efektem diváckého napětí a překvapení - "kdo to sakra vyhraje?!" --- Výherce mě nepotěšil, ale jak už to bývá v soutěžních reality show - vyhraje vždy ten úplný nesympaťák a klikař, než někdo, kdo opravdu dobře bojuje. Doporučuji zhlédnout i dokument o natáčení. ()

Reklama

salamandrr 

všechny recenze uživatele

vizuálně skvělé, některé hry podařené, ale "hry" kde se pouze vybírají účastníci co jdou dál, to je prostě o ničem. Logicky je to vyplněné žvaněním o ničem. klobou dolů před hrou kuličky, tam autoři dokázali podvést účastníky a dali dohromady přátelé, kteří se museli vyřadit, fakt super nápad a provedení. ()

kukkik odpad!

všechny recenze uživatele

Nedávno jsem viděl adaptaci této fiktivní soutěžní Hry na oliheň od tvůrce Mr.Beast na Youtube a upřímně, nijak zvlášť překvapivě, v porovnání s tímhle Netflix korporátním bizárem, byla tamta verze výrazně zajímavější. Že Netflix produkoval původní pořad v tomto případě nehraje téměř žádnou roli v jeho prospěch, není to nijak zvlášť znát. Je samozřejmě vrcholně ironické, když tvůrci z platformy, která dala vzniknout původnímu pořadu, takto prokáží, že absolutně nepochopili pointu celého příběhu, díky které byla Hra na oliheň tak úspěšná po celém světě. Obludný korporát tady donutí partu zoufalých lidí naprosto se znemožnit před kamerami pro částku, kterou byl gigant typu Netflix hravě vykázal jako účetní chybu, zatímco těm samým lidem v době finanční krize ruší sdílené účty, zvyšují ceny předplatného a tak podobně; zkrátka ukázka šíleného pokrytectví. Tenhle pořad samozřejmě působí neuvěřitelně prkenně, trapně, nuceně, stupidně - jinými slovy, moderním výrazem řečeno je to čistý cringe. Lidé se tu "hroutí" a přehrávají co to jde ze strachu, že zemřou jako v seriálové předloze, zatímco samozřejmě dobře vědí a vidí, že co se jim skutečně stane při vyřazení bude, že dostanou paintballovou kuličkou, pár stovek dolarů za účast a jízdenku domů.  Asi většinu diváku při sledování Hry na oliheň napadlo, zda by měla úspěch v reálném světě, ale snad každý se s touto myšlenkou zastavil na tom, že bez vražd by to celé ztratilo smysl, pointu a morbidní zábavnost a tím pádem, že zkoušet natáčet něco takového by byl nesmysl. Inu, tvůrci tohoto pořadu si to zřejmě nemysleli. Na tom se s nimi neshodnu, já jsem se při sledování této soutěže nijak nebavil a nemít zrovna Covid, horečku a spoustu volného času, nevěnoval bych tomu ani minutu, což bych radil i ostatním zdejším potenciálním divákům. odpad! ()

Athree 

všechny recenze uživatele

První polovina (tedy pět dílů) úspěšně za mnou. Se vší úctou a respektem mi připadalo, že se tu až příliš tlačilo na pilu ohledně otázek afroamerické diskriminace. Upřímně, jsem nejtolerantnější člověk, co znám, ale tady mi to přišlo hrozně "na sílu" a věřím, že to někomu může připadat otravné. Co se ale týče jednotlivých her, oceňuji i přidání jiných než v seriálu. Každopádně mi to celé připadá hodně "nemastné, neslané", nemá to prostě žádnou dynamiku a akci, spíše to spadá k bulvární reality show. Každopádně jako zkrácení čekání na Squid Game Season 2 (2024), fajn. Ale o nic nepřijdete. ()

Galerie (105)

Zajímavosti (2)

  • Ve 2. epizodě 1. série s názvem The Man With The Umbrella, konkrétně ve 26. minutě, postupuje hráč číslo 344. V českém dabingu je však místo něj řečeno číslo 334. (Zix.)
  • První kolo soutěže se konalo v Cardington Studios v anglickém Bedfordu. Na place byly velmi nízké teploty. Lze vidět, že soutěžící měli často ruce v kapsách, právě kvůli zimě. (kateisgreat)

Reklama

Reklama