Reklama

Reklama

Zapomenutý zakladatel Ernest Denis

(TV film)
všechny plakáty
Česko, 2023, 52 min

Režie:

Jakub Tabery

Obsahy(1)

28. října 1918 se v ulicích Prahy stal zázrak. Spontánně a bez jasného vedení lidé v ulicích vyhlašují samostatnost českého a slovenského národa. Pro mnohé je to velké překvapení. Ještě stále totiž probíhají těžké boje na frontách první světové války a císař Karel hledá cestu, jak zachránit bortící se monarchii. Domácí odboj vyslyší volání ulice a ustanovuje první zákon nového státu. Češi se radují, jásá také Slovensko. A šťastný je také profesor Ernest Denis, francouzský historik, publicista a organizátor, který boji za československou samostatnost zasvětil podstatnou část svého života… (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

rivah 

všechny recenze uživatele

Zkladatel pařížského slovanského institutu a navazovatel na dědictví Palackého, který propagoval češství ve Francii a stal se spojencem budovatelské generace novodobého Československa. Vlastenecký medailon připomínající muže, jehož sochu na Malostrabském náměstí nacisté zničili. Připomínán ve filmu českými i francouzskými historiky. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Další z vlasteneckých dokumentů České televize přibližuje památku velkého Francouze, věrného přítele češství a slovanství. Současně je to cenný doklad projevů češství v nejmladší české generaci. Zajímavým vkladem byly vstupy Denisova příbuzného a oživení někdejších československých frankofilských kontaktů. Výrazným představitelem československo - francouzského přátelství byl Edvard Beneš. Více připomenut měl být i prezident Osvoboditel. Ale i tak vznikl pořad lásky a úcty k ušlechtilému člověku, který se o nás opravdu zasloužil. ()

Reklama

Reklama

Reklama