Reklama

Reklama

JAVARI

Trailer

Obsahy(1)

JAVARI je unikátní ryze český dobrodružný expediční film, který mapuje návrat dvou přátel, Simona a Mirka k indiánskému kmeni Matsés, který žije na peruánsko-brazilské hranici u řeky Javari. Jedno z nejodlehlejších a nejméně probádaných oblastí naší planety se tak stane dějištěm dobrodružného příběhu, kdy se dvojice cestovatelů na vlastní pěst vypraví hledat další osamocenou osadu Matsés ztracenou kdesi v hlubinách Amazonie. Obtížný terén, úraz a řešení nebezpečných situací jsou každodenním průvodcem ve světě, kde jakákoliv pomoc v podstatě neexistuje. Signifikantní pointou je fakt, že i v dnešní digitální době stále ještě existují hodnoty jako láska k přírodě, rodině, dobrodružství a přátelství se zdánlivě zcela odlišnou kulturou.

Cílem filmu je poukázat nejen na postupný zánik Amazonie a tím i ústup kultury obyvatel, kteří tyto oblasti obývají, ale zejména upozorňuje na základní hodnoty, které propojují naše světy jako jsou osobní svoboda, rodina a zodpovědnost. V neposlední řadě je nosným tématem odpoutání se od naší pohodlné civilizace plné nadbytku a zcela naturální vnoření se do světa, kde jedinou jistotou je touha překonat sám sebe. Nekomfortní prostředí vyžaduje po hrdinech filmu spolupráci a snížení svých běžných nároků na minimum tak aby se dokázali vyrovnat s neobyčejným úsilím překonat nehostinný terén a dojít k vytyčenému cíli. Důležitým rysem jsou různé postavy domorodých obyvatel, se kterými Simona a Mirka pojí jejich přátelství, které navázali v první expedici před šesti lety. Novým průvodcem a ústřední charismatickou osobností se zde stává teprve osmnáctiletý Matsés jménem Martyn, který pomáhá našim cestovatelům až do konce. Jeho hlavní rysy jako poctivost, pracovitost, věčný úsměv jsou zároveň i současným poselstvím pro mládež žijící ve zcela jiném civilizačním okruhu a poskytuje pozitivní příklad, jak se v dané situaci správně rozhodnout.

Tajemná osamocená osada, kterou Mirek objevil při zkoumání satelitních map je završením nezměrného úsilí dvou lidí dostat se tam kam se stěží někdo jiný vypravil. Film JAVARI je fyzicky propojen s filmem Matsés, tedy příběhem, jenž se odehrál před šesti lety a nabízí tak divákovi unikátní pohled jakým způsobem lze ještě i dnes poznávat svět kolem sebe. 53 minut filmu je plné úžasných záběrů se silným příběhem kterým provází jeden z našich nejlepších dabérů Pavel Rímský. (ČSFD)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (7)

Zbyisek 

všechny recenze uživatele

Působivý dokument z výpravy do krásné, ale děsuplné džungle.  Vizuálně je snímek skvělý. Působí velkolepě a filmově. O to víc je vizuální zpracování obdivuhodné, když přihlédneme k tomu, v jakých podmínkách natáčení probíhalo, a že vše vzniklo v rukách jediného zručného kameramana s jedním malým foťákem Lumix.  Prales je hustý tak, že by se dal krájet, a přináší ještě hustější zážitky - někdy hrůzostrašné, jindy zase okouzlující. Při sledování výpravy dvou dobrodruhů se tají dech. S jistotou můžu říct, že takovou dovolenou na vlastní kůži zažít nechci. Ale na plátně bych si ji rád zopakoval. ()

magu 

všechny recenze uživatele

Filmársky to možno nie je žiadna bomba, páni sú možno trochu borci, ale na druhej strane povedzme si úprimne, koľkí z nás by sa na takú cestu vybrali? Ja tiež chodím veľakrát do destinácii, kde turistov nevideli, ale na toto by som sa asi nedal nahovoriť. Preto hodnotím maximálne a dávam dole klobúk pred odvahou vybrať sa do prdele sveta, pretože je na tejto planéte už iba málo miest, ktoré sú takto odrezané od toho zvyšku, kde si váľame zadky v komforte. ()

Reklama

Sugeno 

všechny recenze uživatele

Tento snímek to byla prostě "spektakulární jízda" dvou týpků, kteří si na nic nehrají a jdou za svým cílem. Výborně vybraná hudba a hlas vypravěče skvěle dokreslují atmosféru tohoto filmu. Dokument vás nejen nadchne cestovatelským zážitkem, kde o cílové destinaci jste možná ani nikdy neslyšeli, ale donutí vás i přemýšlet nad myšlenkami a hodnotami, které jsou zde zmíněny a jsou moderní společností tak nějak vytlačovány. Amazonie a Matsés pro mě již nejsou neznámým výrazem. ()

StrixCZ 

všechny recenze uživatele

(Následující text obsahuje SPOILERY!) Na mysl se vkrádá jedno slovo: Egotrip. Alespoň tak na mě bohužel zapůsobil styl vyprávění o dvou Češích, kteří se rozhodnou v podstatě riskovat život, jen aby našli pár chatrčí kdesi hluboko v brazilském pralese (protože se jim zalíbily na satelitních mapách) a v nich několik překvapených domorodých žen věnujících se svým každodenním činnostem. Jejich příběh postrádá (uvěřitelný) smysl a cíl (jiný, než natočit o své cestě film, za který je budou kamarádi plácat po ramenech, jací jsou "borci", že to dali), což je celé ještě umocněno často velmi zjednodušujícím a zobecňujícím komentářem, kvůli kterému jsem se několikrát během filmu neudržel a (ve "vážných" chvílích) jsem doslova vyprsknul smíchy - to když se například dozvídáme, že "pouze tady jsou ještě děti šťastné a milované svými matkami", nebo že Matsés žijí "bez stresu a starostí" (přestože např. ze strachu zabíjejí hady na potkání, prales jim decimují těžební společnosti a jejich osady stojí v cestě nelítostným pašeráckým gangům atd.), při chvalozpěvu na jejich udatného domorodého průvodce (sedmnáctiletý mladík) si zase vypravěč posteskne, že hodnoty jako odvaha a oddanost se u mladých Čechů nevyskytují, podobně pocit "že víte, proč žijete" nebo nejhlubší přátelství lze dle tohoto snímku nalézt jedině na druhém konci světa uprostřed nehostinné džungle... Celou dobu jsem čekal, jestli to alespoň bude mít nějaký přesah ve smyslu "založili jsme nadaci, která má za úkol pomáhat chránit životní prostředí, kde žijí Matsés". Ne - nic. Namísto toho se v patetickém závěru dozvídáme, jak se jejich průvodce dlouze upřeně díval za jejich odlétajícím letadlem, a že měl u toho možná slzy v očích (to už jsem svou bránici nedokázal ovládnout vůbec 🤣). Bez onoho šroubovaného moralizování a nefungujících "silných" momentů (či neustálého zdůrazňování, že NELEGÁLNĚ překračují státní hranici - asi aby ukázali, jací jsou rebelové) by to byl docela solidní cestopis (byť stále s nejasným cílem). Nicméně v této podobě z toho bohužel vychází v mnoha momentech nechtěná fraška, kterou nezachrání ani charismatický hlas Pavla Rímského. Jednu hvězdičku tak dávám za kameru a druhou za hudbu - dva aspekty, které se podařily. ()

KajusaK 

všechny recenze uživatele

Po druhém shlédnutí snižuji hodnocení. Kamera (včetně dronových záběrů) krásná, stejně tak hudba (perfektní výběr v titulkové scéně). Obsahově mám výhrady. Jako cestovatelce mi tohle nedá spát. Ztotožňuji se s komentářem os StrixCZ, že je v tom cítit trošku toho plácání po ramenou - borci. Čekala jsem hodnotnější informace z kmene Matsés, ale ten vidíme ve filmu minimálně. 53 minut a z toho přibližně 35 minut jdou chlapi džunglí. Nedotažené, mohlo to mít opravdu hlubší přesah. Pár hlášek je mimo mísu, celé to na mě působí falešně. Každopádně Pavel Rímský - palec nahoru, skvělá volba. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama