Reklama

Reklama

Poklady Klementina


Pasionál abatyše Kunhuty (E02)

(epizoda)
Česko, 2024, 27 min

Hrají:

Jiří Dvořák (průvodce)

Obsahy(1)

Národní knihovna ČR má ve svých fondech řadu rukopisů, jejichž historická hodnota je srovnatelná s hodnotou korunovačních klenotů. Jedním z nich je tzv. Pasionál abatyše Kunhuty, který je kromě mimořádné obrazové výzdoby výjimečný i tím, že jeho zadavatelkou byla žena. (Česká televize)

Recenze (4)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Torzovitost pramenů předchází mlhavosti zobecňujících závěrů. I tak bylo o kněžně Kunhutě řečeno mnohé mj. io jejích vazbách na polské Piastovce. ()

jungewolf 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Autorem 1.části Pasionálu je dominikán Kolda z Koldic(mj.později jeden z prvních inkvizitorů v českých zemích, působil hlavně proti valdenským). Autorem další části byl kanovník Beneš. Mimochodem, otec abatyše Kunhuty, král Přemysl Otakar II. byl synovec svaté Anežky Přemyslovny, mladší sestry krále Václava I.,zvaného Jednooký. Takže Václav II. byl její prasynovec a abatyše Kunhuta její praneteř ... .***2.díl je na webu Č.televize :ČT art, středa 17.1.2024, 21.40 . ()

Bilqis 

všechny recenze uživatele

Tento díl mne trochu zklamal. Důrazem na ženy vysunul do popředí  otázku, nakolik měly být a byly středověké urozené ženy a jeptišky gramotné, ale můj dojem byl, že na ni pak nedokázal jasně odpovědět. Jednoznačných důkazů je pravděpodobně málo, ale i to se dá upřímně přiznat a načrtnout hlavních rysech hypotézu, k níž se kloní většina badatelů. ()

Reklama

Reklama