Reklama

Reklama

Identita - příběh českého grafického designu

(seriál)
  • angličtina Identity (festivalový název)
Česko, 2024, 4 h 47 min (Minutáž: 41 min)

Epizody(7)

Obsahy(1)

Fenomén českého grafického designu, jeho historii i současnost a významné osobnosti představí nový dokumentární cyklus České televize, jehož průvodcem je typograf, designér a herec Aleš Najbrt... Seriál Identita diváky v sedmi částech seznámí s historií českého grafického designu. Nejenže společně prozkoumáme vývoj vizuální tváře Československé republiky, ale odhalíme, co se skrývá za symboly, znaky a barvami, které ji reprezentují. Cyklus nás provede zajímavými příběhy vzniku prvních bankovek, státní vlajky, prvních českých písem a legendárních obchodních značek. Prohlédneme si dobové časopisy, českou školu výroby knih a legendární filmové plakáty. Budeme se přemisťovat časem skrz normalizaci, propagandistické tiskoviny, návrhy orientačních systémů pro metro až do současnosti, k návrhům moderních logotypů, etiket, digitální a pohyblivé grafiky pro televizi a internetové projekty. Představí se ti nejdůležitější žijící i již zesnulí grafičtí designéři, kteří společně formovali to, co dnes považujeme za vizuální identitu naší republiky. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele William_ k tomuto seriálu (7)

Identita - příběh českého grafického designu (2024) 

Tohle by mělo chodit v prime-time na hlavním kanále. Identitu národa poznáš nejen podle chování, ale i podle toho, jak to v jeho veřejném prostoru (ne)vypadá. Skvělý projet ČT a doufám že se podobných pořadů v budoucnosti dočkáme více. Je to něco, co tu chybělo. Moc doporučuju. ()

Veřejný prostor (2024) (E01) 

Tohle by mělo chodit v prime-time na hlavním kanále. Identitu národa poznáš nejen podle chování, ale i podle toho, jak to ve veřejném prostoru (ne)vypadá. Povídání o pražském metru bylo skvělé a moc mě tato problematika baví. Už teď se těším na další díly. ()

Média (2024) (E02) 

Komerční televizní stanice Prima Cool dodnes těží ze skvělého designu, který lidi baví už (letos tomu bude) 15 let, a za tu dobu nestihla zestárnout. I to je známka dobré a kvalitní a nadčasové práce. V této epizodě se dozvíte kdo za tím stojí a mnoho dalšího o designu v masmédiích. ()

Stát a propaganda (2024) (E03) 

Soukromý sektor je co se designu týče před tím veřejným. To je smutná realita, která by se ale v blízké budoucnosti měla změnit. Jednotný design státní správy nás snad nemine. A to je za mě dobře, protože nemám rád, když má každé ministerstvo jiné logo a jiný design aneb "každý pes jiná ves". ()

Hranice a přesahy (2024) (E05) 

Epizoda toho řeší hodně - od graffiti přes neschopnost některých podnikatelů esteticky zaujmout své zákazníky až k večerkám, které asi nikdy nebudou zvenku vypadat přitažlivě. ()

Každodennost (2024) (E06) 

Za mě skvělá epizoda, která mi po minulých sedla daleko více. Je škoda že se bankovkám nevěnovalo více času, protože téma by to bylo na delší čas, než jen na pár minut. Když už jsme u těch restaurací, taky jsem čekal že se u nich zastaví déle, než jen že opraví ceduli na ulici, která byla dle mého názoru dobrá i před úpravou. A jak vypadají loga hypermarketů či fast-foodů? Daří se jim nedělat z veřejného prostoru mišmaš? Škoda že se díl nevěnoval i tomuto. Dalo se z toho vytřískat daleko více, ale svůj účel to splnilo. Naopak poslední část dílu mě minula. ()

Češi ve světě (2024) (E07) 

Závěrečný díl mapující šikovné české ručičky, které se ve světě prosadily/prosazují. Už tu byly lepší díly, ale ostudu určitě nedělá. Jen ten konec byl takový divný. Šlo to podle mě zakončit zajímavějším způsobem. ()

Reklama

Reklama