Reklama

Reklama

Odvážné Amazonky

(TV film)
  • Francie Amazones, femmes guerrières de l'antiquité (více)
Francie, 2023, 52 min (Alternativní 90 min, Televizní verze: 2x45 min)

Obsahy(1)

Nebojácné dívky s lukem a šípy, z jejichž kmene byli muži údajně vyloučeni, již od starověku dráždí lidskou představivost. Byly však skutečné, nebo jde jen o legendu? ... První zmínka o Amazonkách, odvážných a neohrožených bojovnicích, pochází z řecké mytologie a dlouho byly považovány za legendu. Nedávné archeologické objevy však náš pohled změnily. Od Sibiře po Arménii odhalují vědci nálezy, které představují starověké národy v jedinečném světle. Dnes je již jasné, že s bojovou výbavou byli pohřbíváni nejen muži. Existovalo však doopravdy místo obývané výhradně bojovnými ženami? Díky práci paleogenetiků, osteoarcheologů a bioarcheologů je nyní možné zpochybnit dějiny dosud psané výhradně muži. (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Archeológovia skúmajú kostrové ostatky, aby zistili, či existovali tak silné a odvážne ženy, čo nepotrebovali mužov. A napodiv zistia, že v niektorých hroboch s mužskými bojovými predmetmi našli ženy. Chvályhodné, avšak ťažko neprogresívne, akým spôsobom to zistili. Prečo určujú podľa kostier pohlavie? Veď to je transfóbne! Dokonca tam spomínali aj DNA a chromozómy. Tmári jedni bigotní! ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Nálezy archeologů zde ukazují něco jiného než jak tyto ženy ženy líčí negativně starořečtí pisatelé. Dokument na České televizi. ()

Reklama

Galerie (9)

Reklama

Reklama