Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Slavnostní koncert k 200. výročí narození Bedřicha Smetany. Na scéně historické budovy Národního divadla se v koncertním programu ze Smetanových oper představí špičkoví čeští a slovenští pěvci... Dne 2. března 2024 uplyne 200 let od narození Bedřicha Smetany. Pod taktovkou hudebního ředitele Opery ND Roberta Jindry, a dalších tří renomovaných dirigentů – Tomáše Netopila, Rastislava Štúra a Jiřího Rožně, se přeneseme do doby, kdy Bedřich Smetana formoval českou hudební krajinu a operní scénu. Vynikající sólisté z České republiky a Slovenska za doprovodu Orchestru Národního divadla, který patří k nejstarším orchestrům v České republice a jehož kořeny sahají až do období Prozatímního divadla, nás společně se Sborem Národního divadla provedou světem Smetanových skladeb... Bedřich Smetana, významná hudební tvůrčí osobnost, je neodmyslitelně spojen s rozvojem české hudby, opery a Národního divadla. Jako skladatel a první kapelník Prozatímního divadla formoval tehdejší hudební prostředí a operní ansámbl, který se posléze stal základem pro rozšířený soubor působící ve vytoužené reprezentativní budově Národního divadla. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

Mám tu smůlu, že jsem ten koncert viděl naživo, o to porovnání živého koncertu a tohoto "zfušovaného" přenosu za mě trošku bolí. Tak především moc nechápu, proč Česká televize z celého koncertu odvysílala jen dvě třetiny, přičemž ze Smetanových oper vynechala Dalibora a Branibory v Čechách a též raritku v podobě fragmentu z Violy. Chtěla tím snad říct, že tyhle opery jsou méně zajímavé, než ty ostatní? Co ale opravdu nechápu, je absence titulků v přenosu. Jak si může Česká televize myslet, že divák nepotřebuje vědět, co za árii se zpívá? Tohle je podle mě těžko pochopitelné. Leda by to udělala ČT schválně, aby divák nepoznal, o jaké Smetanovy opery nás v přenose "okradla". ()

Hanka_M 

všechny recenze uživatele

Tento koncert byl pro mne trochu zklamáním a musím říci, že v porovnáním s jinými přenosy (např. režiséra Adama Rezka) nebyl tento pořad tak záživný. Natáčet klasickou hudbu není jednoduché a že se to nemusí povést můžeme vidět v tomto případě. Přišlo mi nevhodné i dramturgické řazení skladeb. Bylo to takové nesourodé jakoby - "kdo umí něco od Smetany, ať zazpívá. ()

Reklama

Reklama