Reklama

Reklama

Sbohem, jihu, sbohem

(festivalový název)
  • Tchaj-wan Nan guo zai jian, nan guo (více)
všechny plakáty
Tchaj-wan, 1996, 116 min

Film Sbohem, jihu, sbohem ukazuje, do jaké míry je osoba ovlivněna a takzvaně obtěžkána prostředím, ze kterého není téměř úniku. Chce se vymanit z daných podmínek, ze života pouhého prostředníka, z tlaku dekadentního a zkorumpovaného prostředí. (NFA)

Recenze (5)

Hortensia 

všechny recenze uživatele

Pachtění, podfuky a prasat(k)a. ...Pro vyzněníl Houových filmu je plátno téměř nutnost. ...S hudbou a ruznou filomovou interpunkcií, kterou současný Hollywood používá k "nenápadnému" simulováníí emocí, Hou pracuje vlastně podobně, ale v jeho případně ji používá explicitně a nepokrytě. Tím docíluje, že hudba pusobí scizujícím dojmem, je autorovým komentářem k dané situaci a vývoji děje. Scény bez hlavních postav podtrhují svobodu autorského vyprávění, spochybňuje se tím zauživaná koncepci jednotné opitky/ vypraveče /point of view, která "by měla" diváka nepřetržitě provázet celou snímkou. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Dám štyri, hoci si nimi nie som stopercentne istý. Ale v niečom mi to veľmi pripomínalo Tsai Ming-liangových Rebelov neónového boha. Oproti predchádzajúcim filmom je to akýsi posun vpred. Viac detailov, pričom štruktúra a forma sú zachované. Zároveň sa ale jedná o výpoveď jednej generácie pri ktorej nemusíte byť znalec Thaiwanských dejín a kultúrnych špecifík, aby ste si ju užili. Flatty, Big boss a Pretzel sú skrátka zapamätateľní. Celý pozitívny dojem mi narúšala odbočka s bratrancom policajtom, ktorá aspoň pre mňa posúvala film do trošku inej roviny. Áno, jednalo sa o podvodníkov a áno bolo to zmotivované správne, ale asi som si viacej užíval to blúdenie mestom a vysedávanie doma, kde sa postavy zamýšľali nad životom, neschopné vybočiť z vyjazdených koľají. Koniec je už vecou náhody a pri ňom nech si každý zváži či je to okej alebo nie. Tento film má každopádne veľa atribútov, ktoré mám na podobne ladených príbehoch rád. Takže slabšie štyri. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Nemam rad cinsku kinematografiu, jedinu vynimku som urobil u filmov Jackie Chana a vyzera, ze asi aj u Siao -Sien Chou-a. Taketo filmy z Tapipei su najkrajsie, Taiwan vskutku uchvatny ostrov : 94 % ()

Reklama

Reklama