Nejsledovanější žánry / typy / původy

• Animovaný
  • Krátkometrážní

Recenze (4 858)

plakát

Blade Runner: Black Lotus (2021) (seriál)

Príbeh je do značnej miery rozšíreným prológom k Blade Runnerovi 2049. Minimálne tu máme origin mladého Wallacea, takže v rámci vyplnenia prázdnych miest je tento seriál kľúčový. To ale neznamená, že je potrebný, alebo nutný. Aj napriek atmosfére pripomínajúcej originál a aj napriek množstvu nápadov rozmiestnených medzi jednotlivé časti, je finálny výsledok skôr rozpačitý. Zápletka je priamočiara a veľmi priehľadná. Tým pádom eliminuje napätie. A filozofické presahy ( či už tie Dickové, Scottové alebo Villeneuveové) tu chýbajú. Skutočné pod povrch sa seriál nedostane a príbehovú štruktúru si požičiava od takmer každého podobne ladeného sci-fi. Pôsobí to nedostatočne a pateticky. Bez pamätnej scény a bez skutočných emócií. Takto premárnený potenciál v dnešnej dobe nie je vôbec prekvapivý, ale o to viac je zarážajúci. Ihrisko tohto fikčného sveta je nekonečné. A nezaslúžilo si tak generický príbeh, ako v tomto prípade. Takže 60%. S odretými ušami.

Maigret (2016) (seriál)

Nemám skúsenosť ani so staršími filmami, seriálom alebo knižnou sériou. O to viac sa mi páčila atmosféra s akou East aj Pearce pristupovali k danej látke. Predstavenie tohto starosvetského vyšetrovateľa novému publiku sa podľa môjho skromného názoru podarilo. Vzťahy medzi postavami sú uveriteľné, vyšetrovania majú svoje silné aj slabé stránky, ale v obidvoch prípadoch sú zapamätateľné a emočne vyzreté. V neposlednom rade sa to ale môže popýšiť výbornou atmosférou. Chodenie po starých uličkách, kaviarňach a úradoch má v sebe určitú nonšalantnosť, špinavosť a zároveň pútavosť. Atkinson vo výbornej úlohe, ktorá potláča jeho komický prejav a dáva dôraz na civilnosť a minimalizmus a funguje to. Bavilo ma to pozerať práve vďaka nemu. Škoda, že to má tak málo častí. Prvá séria ma totiž bavila veľmi. 1. séria - 80%

plakát

Maigret - Season 1 (2016) (série)

plakát

Maigret - Maigret a případ mrtvého muže (2016) (epizoda)

Bola tam trošku obava, že to kvalitatívne pôjde nižšie. Predsa len, ak máte prvý diel o sériovom vrahovi, ťažko si môžete želať silnejší ťahúň. Tvorcovia Maigreta idú na to ale rozumne. East režíruje inak, ako to bolo v prípade jeho predchodkyne a dostávame spletitejší, ale emočne výraznejší snímok. Motívy a náznaky Maigretovho osobného života prenikajú v niektorých scénach aj do tejto časti a samotný príbeh, hoci nie je až taký silný, ako ten predchádzajúci, sa dokáže konceptom a postupným vyšetrovaním stať pomerne zábavným. Čo je okorenené o nenásilný humor, emočnú vyzretosť a v rámci exotiky aj o zapojenie Československa. Atkinson sa pre túto úlohu narodil. Jeho finálne zamyslenie a citlivý prístup k postavám čo prežili rezonuje aj po dopozeraní. Veľmi podarená séria.

plakát

Maigret - Maigret klade past (2016) (epizoda)

Ashley Pearce priniesla do populárneho príbehu množstvo nápadov. Vizuálna pestrosť, perfektná práca s komparzom (umocňuje prirodzenosť v každej jednej scéne) dobre zvládnutá dobová atmosféra ( Paríž je aj pekný aj špinavý) a uhrančivý výkon Rowana Atkinsona v titulnej úlohe utrápeného detektíva, umocňujú v rámci tejto časti všetky možné superlatívy. Príbehom a Maigretom som nedotknutý ale myslím si, že som si nemohol priať lepšie zoznámenie. Veľké plus má u mňa ale film za jednu vec. Príbeh je určite známy a hrať to na nejaký výrazný dejový zvrat, skrytý umne pred divákom by sa mu mohlo vypomstiť. O to viac ma potešilo, že všetky veci k nám ako k divákovi aj k Maigretovi prichádzali prirodzene. Všetky stopy boli jasné a preukázateľné. Boli sme na chvíľu pátrači a dokázali sme ( aj vďaka skvelej kamere) pátrať a objavovať spolu s detektívmi. O to viac potešila tá inteligencia v dialógoch a v hereckom prejave. Plný počet nedávam vlastne len preto, lebo sa k tomu asi už nevrátim. Ale takto by sa to malo robiť.

plakát

Deadwood - Série 3 (2006) (série)

Hearst je výborný záporák. A tým, že tvorcovia seriálu dbajú viac na historické fakty, než na akciu, vytvárajú funkčné napätie prechádzajúce celou sériou. Každá z postáv rieši svoj vlastný problém. Vzťahy sa posúvajú na novú úroveň a máme tu povestnú hru na mačku aj myš. Tvorcovia sú si vo všetkom omnoho istejší. Ten seriál možno nikdy nemal atribúty stať sa diváckou atrakciou. Je to taká zábavná hodina dejepisu, ale má značne nedivácky prístup. Málo prestreliek a nahotiniek, veľmi málo explicitného násilia. Je to skôr high class drama vo veľmi špinavom prostredí. Keď som to kedysi pozeral prvýkrát nechytilo ma to vôbec. Teraz som si celé tri série užil. Výborne napísané, zahrané a zmotivované dielo. Pri ktorom zamrzí, že sa to neukončilo tak, ako sa to ukončiť malo. Každopádne spokojnosť. A Ian McShane je jedna z najlepších postáv na televíznej obrazovke. Jeho Al je reprezentantom všetkého, čo by správne napísaný charakter mal mať. 3.séria - 85%

Plan B (2021)

Ústredné duo sympatické až za hranicu únosnosti. Zatiaľ každý film s podobnou témou mal výborne napísané hrdinky, ktoré mali medzi sebou skvelú chémiu. Bolo tomu tak v Booksmart aj v Unpregnant. A rovnako je tomu aj tu. O to viac zamrzí, že je to len ďalší s podobných filmov. Bez čohokoľvek invenčného, zaujímavého alebo nápaditého. Morales ale nenatočila zlý film. Má to tempo, niekoľko výborných vtipov a netlačí to na pílu, čo sa týka emócií. Klišé tu sú a sú bohužiaľ zbytočné ( hádka medzi hrdinkami, ktorú nová situácia úplne vytlačí preč), ale na pozerateľnosti to filmu neuberá. Kuhoo Varma je v úlohe popletenej Indky super. A celé sa to nesie v príjemnom duchu. Hoci to má scény, kedy som úplne nevedel či to má byť ešte komédia alebo sa to snaží hrať aj na niečo vážne. Tých momentov tam bolo na môj vkus dosť a narúšali inak hladký priebeh ústrednej zápletky. Ale okej. Na zabitie jedného večera to bolo viac než dostačujúce. Bavil som sa.

Renfield (2023)

Asi prvých 40 minút sa jedná o pomerne sviežu a funkčnú interpretáciu pôvodného príbehu. Je to vtipné, nápadité a cool. Lenže potom sa začnú riešiť veci, vzťahy a celý príbeh skĺzne do prostoduchého amerického výplachu, kde nielenže vieme, čo sa bude odohrávať v každej ďalšej minúte ale aj tie nápady ( ktorých je tu stále dosť) pôsobia ako päsť na oko. Logiká fikčného sveta ustupuje štúdiovej logike a zaužívaným šablónam a posledných 20 minút sa tým pádom stáva fraškou pôvodného nápadu. Vzťah medzi Renfieldom a Draculom mal byť kľúčový. Tu hrá niekedy až tretie husle. Akčné scény krvavé, ale po chvíli pôsobia únavne. A finále je zase raz spravené ako zlý žart plný úsmevou a happyendou. Takto domrviť potenciál, je dakedy umenie. Cage je tam ale výborný.

Papežův vymítač (2023)

Začiatok veľmi sľubný. Mytológia za tým viac než uspokojivá. Viem si predstaviť sériu, viem si predstaviť viac menej všetko, čo by ma ako fanúšika podobne ladených príbehov uspokojilo. Problém je v tej americkej produkcií. Jeden z najmocnejších démonov a je porazený tak jednoducho. Budovanie vyvrcholenia je koncipovaná takmer v každej scéne a to až do takej miery, že sa funkčnosť mytológie dostáva trochu do úzadia. O postavy som sa nebál a skutočne desivých miest tam bolo veľmi málo. Ak to beriem ako temné fantasy funguje mi to trošku viac ako horor. Crowe vo svojej postave výborný. Značne si to užíva aj napriek tomu, že ku koncu už bol tak trošku karikatúrou. Vedľajšie postavy nevyužité a šablónovité.  Tu sa ukazuje určitá bezradnosť tvorcov prísť s niečím invenčným. Stále to nie je také prostoduché ako prvá The Nun, ale na to ako bolo prvých 40 minút výborných je škoda, že tých posledných 20 je tak chudobných na akúkoľvek emóciu alebo strach. Takže priemer. V správnych rukách a bez úsmevného digitálu to mohlo byť niečím viac.

Raksha Bandhan (2022)

Kumar je hlas feminizmu. Je hlasom zmeny. A robí to sakramentsky dobre. Má ten správny kukuč a jeho postavy sú dokonalým mixom tradičných indických hodnôt a uvedomelého moderného pokroku. Plus vyzerá na svoj vek stále dobre a mlado. Viem si predstaviť, že toto je jeden z tých filmov, ktoré rezonujú v ženskom srdci dlho po dopozeraní. Čo už neviem, je ako takýto typ filmu vplýva na indických mužov. Ja sa totiž s problémami indickej spoločnosti neviem veľmi stotožniť - či už sa jedná o záchody alebo menštruačné vložky. Tentoraz sa rieši veno. A problém dohodnutých manželstiev. Funkčné v rámci významu. A podané jednoducho a presne. Dokáže to aj západniarovi priblíži problém. Mne trošku vadilo, že tie tradície dokázali pekne ohnúť akúkoľvek logiku. Dve hodiny sa rieši problém, ktorý ma v zásade veľmi jednoduché riešenie. Hlavne potom, ako nastane u hlavnej postavy veľké uvedomenie. A tu sa dostávame k záporom. Je to predvídateľné - ku koncu neskutočne uplakané a v rámci finálneho optimizmu ďaleko za hranicou sentimentu. Hudba skôr ťahavá a nezaujímavá a niečo pamätné ( až na tému) by sme tu hľadali ťažko. Na jedno pozretie ale dostačujúce a určite to približuje problém, ktorý v tejto krajine stále pretrváva. A to v zásade nie je vôbec málo.

Ovládací panel
108. nej uživatel Slovensko