Reklama

Reklama

Norman Foster

  • Španělsko ¿Cuánto pesa su edificio, señor Foster? (více)
Trailer 2
Velká Británie / Španělsko / Německo / USA, 2010, 78 min

Obsahy(1)

Dokument o britském architektovi Normanu Fosterovi, autorovi staveb jako Reichstag v Berlíně, mrakodrap „Okurka“ v Londýně, letiště v Pekingu, Hearst Tower na Manhattanu nebo francouzský Millau viadukt - nejdelší most přes řeku.

Snímek mapuje profesní cestu jednoho z předních světových architektů, Normana Fostera, a jeho neustávající snahu o zlepšení kvality života prostřednictvím designu. Norman Foster přepsal pravidla architektury. Jeho vize a neochvějná vášeň pro dokonalost stvořily některé z nejoriginálnějších staveb naší doby. Fosterovy projekty jsou ve filmu snímány stylem, který se snaží přinést jejich velkolepost a rozměry na plátno - architektura ožívá... Film hovoří o architektuře, o tom, proč na ní záleží a jak složité je dělat ji dobře. Osloví každého, kdo byl kdy nadšený uměleckým dílem, nebo kdo chápe, že některé prostory mají zvláštní kvality, které s nimi ostatní nesdílí. Promlouvá ke každému, koho vzrušuje smělý most vyčnívající do prostoru nebo podívaná na mrakodrap, který dává městu jeho identitu. Ukazuje, jak Foster ovlivnil svět umění, i jak architekt včlenil svět umění do svých návrhů. Oslavuje zvláštní kvality některých z nejmimořádnějších struktur naší doby a hledá, co umožnilo jejich vznik. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (4)

KREI 

všechny recenze uživatele

Hodně se zde mluví o architektovi ale už ne tolik o jeho stavbách, kdyby se dal větší prostor jeho projektům bylo by to mnohem zajmavější. ()

Reklama

PAVLIS 

všechny recenze uživatele

Skvélá forma díky vynikající kameře. Kéž bych zvládal při focení kompozici obrázků alespoň z poloviny tak dobře. Jinak ale jako by tvůrci nevěděli, co chtějí natočit. Poctu slavnému architektovi? Jeho životopis? Pojednání o architektuře? Ve výsledku je v dokumentu ode všeho kousek a nic pořádně. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Mne nevadí, že sa dokument o slávnom architektovi nezaoberá dopodrobna jeho stavbami, o nich sme sa čo to učili na fakulte a každý si o nich môže nájsť podrobnosti na internete. Ja som vôbec netušil, že Foster je taký skromný sympaťák a na rozdiel od mnohých architektov nevyzerá ako niekto mentálne mimo. Dozvieme sa podrobnosti z jeho kariérnych začiatkov, o jeho rodine a tragédiách, ktoré ho postihli a nakoniec ho uvidíme ako veľkého bojovníka na bežkárskom maratóne. Táto pasáž je akási metafora jeho života, nikdy sa nevzdávať a čeliť novým výzvam. ()

Galerie (17)

Reklama

Reklama