Reklama

Reklama

Vlaky se vracejí

  • Sovětský svaz Dva Fjodora (více)
Sovětský svaz, 1958, 88 min

Obsahy(1)

První filmovou rolí Vasilije Šukšina, který za sebou zanechal hlubokou stopu jak v kinematografii, tak v literatuře, byl voják Fjodor, vracejí se domů z války. A jelikož ho doma nikdo nečeká, ujme se svého jmenovce – malého sirotka, s nímž se setkal už ve vlaku. První samostatný titul Marlena Chucijeva zaujme překvapivou civilností, která vynikne na pozadí jiných děl, jimž se hned po premiéře dostalo kritického uznání. (NFA)

(více)

Recenze (2)

GAVIN17 

všechny recenze uživatele

Skončila válka a vojáci se vrací z bojů do svých domovů. Jedním z nich je i Fjodor, který se na jedné zastávce vojenského vlaku setká s chlapcem sirotkem, kterého vezmou s sebou, jelikož by rád jel za svojí domnělou tetou na Sibiř. Když se pak mají rozloučit, Fjodor se rozhodne, že chlapce, také Fjodora, nenechá samotného napospas osudu a vezme ho s sebou do rodného města, aby žil s ním. Doma ho čeká velké zklamání - jeho dům byl pobořen za válečných bojů, ale Fjodor odmítne pomoc kamarádů a dá se do znovuvybudování stavby, v čemž mu zdatně pomáhá i "jeho" chlapec.- Čas běží, je rok 1947 a Fjodor starší se zamiluje a přivede si domů nevěstu. Pro své velké nové štěstí ale často zapomíná na chlapce, který to těžce nese. Dramatický závěr vše vyřeší, všichni tři poznají, že patří k sobě a konečně se stanou pravou rodinou. Silný příběh s výbornými výkony všech hlavních představitelů, hlavně mladičkého Fjodora, kterého skvěle zahrál Kolja Čursin.Film je pozoruhodný i po stránce vizuální, s výtečnou kamerou. A tak mu nakonec dávám plný počet hvězdiček. ()

Douglas 

všechny recenze uživatele

Chucijevův film Vlaky se vracejí sice zpracovává často používané téma návratu vojáka z války a jeho opětovného se zařazování do společnosti. Vypráví o natolik silném a působivém spojení mezi vracejícím se vojákem a sirotkem, kterého se voják po válce ujme, že je marginální přemýšlet o tom, jak moc se příběh podobá Chaplinovu Kidovi. Pomalý film se nese v sympaticky umírněném duchu bez hysterických scén a i vypjaté momenty jsou podány s mrazivým klidem. Marlen Chucijev se podobně jako ve filmu Jaro v Zarečné ulici soustředil nejen na ústřední hrdiny, ale i na jejich sociální zařazení a na to, jak je vnímají ostatní, a tak se hned na několika místech objevují situace, kdy hrdinové projdou a úplně neznámí lidé je mají tendence komentovat (a sdělují nám informace, které budou později důležité). Vlaky se vracejí je ale mnohem méně schematický a překvapivě prostý i budovatelského motivu charakterově ryzích dělníků. ()

Reklama

Galerie (6)

Reklama

Reklama