foto

Tamara Sjomina

  • nar. 25.10.1938 (82 let)
    Lgov, Sovětský svaz

Biografie

Tamara Petrovna Semina se narodila 25.10. 1938 v Lgově v Kurské oblasti. Její otec byl voják, velitel tankové čety Petr Bochonov, který padl ve válce. Roku 1942 byla její matka spolu s dvěma malými dětmi evakuována, později se odstěhovali k prarodičům do Brjanska, kde Tamara začala chodit do školy. V roce 1946 se Tamařina matka provdala za Petra Semina, který sourozence Tamaru a Petra adoptoval a stal se jim milujícím otcem. Na jeho počest nosí Tamara celý život jeho jméno.

Tamara se dobře učila, chtěla jít na vysokou školu. Ale musela pracovat. Tak začala navštěvovat školu pro pracující mládež. Učitelé ji měli velmi rádi, Tamara byla premiantkou. Milovala školu a své učitele. Literaturu ji učil Bulat Okudžava. Tamara byla přijata na Pedagogický institut v Kaluze, ale již delší dobu snila o něčem jiném. Rozhodla se, že se stane herečkou a tak odjela do Moskvy. V Moskvě ji potkal takřka zázračný zážitek. Aniž by znala město, nastoupila do trolejbusu a ten ji dovezl přímo před Státní institut kinematografie. Přihlášky ke studiu již nepřijímali, ale děkan herecké fakulty uprosil komisi, aby udělila Tamaře výjimku.

Mezi svými spolužačkami působila jako ošklivé káčátko, ale to ji netrápilo. Chtěla hrát, zahrála si šestiletého chlapce sedícího v okně, nebo třeba třetí manželku. Již v prvním ročníku umělecké školy hrála v diplomových pracích mladých režisérů a kameramanů. Hrála ve výstřední komedii Andreje Sacharova „Muž přes palubu“. A v třetím ročníku debutovala v Azarovově VŠECHNO TEPRVE ZAČÍNÁ (1959).

Všichni učitelé předpovídali, že se uplatní především jako komediální herečka, Tamara však dělala kariéru především v dramatických rolích. Pro tento žánr ji objevil Michail Švejcer, který ji obsadil do role Maslové v adaptaci románu Lva Tolstého VZKŘÍŠENÍ (1960). Za tuto roli byla vyhlášena v čtenářské anketě Sovětské obrazovky nejlepší herečkou. V roce 1962 obdržela Semina cenu za nejlepší ženský herecký výkon na XV. Mezinárodním filmovém festivalu v Locarnu.

V roce 1963 si zahrála roli Aleksandry ve filmu DEN ŠTĚSTÍ režiséra Josifa Chejfice. V druhé polovině šedesátých let hodně točila, hrála ve filmech různých žánrů, kde prokazovala svůj univerzální talent. Vznikly tak filmy jako ČLOVĚK, KTERÉHO MILUJU (1966), LÁSKA SERAFIMA FROLOVA (1968), nebo JEDEN Z NÁS (1970).

V šedesátých letech začala Semina také účinkovat na divadelních prknech, hrála v dramatech Ostrovského, Onišenka, Simonova a dalších. Obrovskou popularitu u diváků si Semina získala díky seriálu VĚČNÁ VÝZVA, který běžel od roku 1973 na sovětských obrazovkách. V roce 1978 se stala národní umělkyní SSSR.

V osmdesátých letech dostávala méně příležitostí k filmování, tak se soustředila především na zájezdy. Posléze se díky svému expresivnímu a krásnému hlasu uplatnila v dabingu, stala se hlasem Christiny Jandy, Annie Girardot a Edith Piaf. Tamara Semina se vdávala ve druhém ročníku umělecké školy, vzala si svého spolužáka Vladimíra Prokofjeva. A zůstala mu věrná do dnešního dne. Prokofjev není tak známý, jako jeho žena, ale třicet let byl jedním z nejznámějších hlasů filmového studia Gorký. V devadesátých letech přestala Semina takřka hrát, neboť její muž vážně onemocněl a ona o něj chtěla pečovat.

Kateřina "Snorlax" Horáková

Herecká filmografie

Filmy

2016 Uroki vyživanija
2015 Dojti do ručki
2013 Ja podarju těbe ljubov (TV film)
Maša i Medveď (TV film)
2011 Zolotaja rybka v gorodě N
1994 Maestro vor
1992 Ispolnitěl prigovora
Vvěrch tormaškami
1989 Kazjonnyj dom
Molodoy chelovek iz khoroshey semyi (TV film)
1988 Bomž. Bez opreděljonnovo mesta žitělstva
Seraja myš
1987 Sbohem, parto z mojí čtvrti
Zagadochnyj naslednik
1986 Věra
1985 Ješčo ljublju, ješčo nadějus
1984 Osoboje podrazdělenije
1983 Najdi na sčastě podkovu
Svobodárna
1982 Záře nad Sibiří
1981 Tajemství zápisníku
1980 Cholosťaki
Dym otěčestva
1979 Opasnyje druzja
1978 Jemeljan Pugačov
Krčma na Pjatnické ulici
1977 A u nas byla tišina...
Dobrota
1976 Bezottsovshchina
1973 Čjornyj princ
1971 Rasskaži mně o sebje
1970 Odin iz nas
1968 Ljubov Serafima Frolova
Oni živut rjadom
Pro čuděsa čelověčeskije
Zlaté tele
1966 Muž, kterého miluji
1965 Vremja, vperjod!
Čistyje prudy
1963 Den štěstí
Dvorní zpěvačka
1962 Kolegové
Nebezpečná trasa
1960 Vzkříšení
Všechno teprv začíná
1958 Vlaky se vracejí

TV seriály

2020 Stažjory (TV seriál)
2019 Prizraki Zamoskvorečja (TV seriál)
2017 Koroleva "Margo" (TV seriál)
2016 Medsestra (TV seriál)
2015 Ljudmila Gurčenko (TV seriál)
2014 Linija Marty (TV seriál)
2013 Pervaja ljubov (TV seriál)
2012 Bednyje rodstvenniki (TV seriál)
2011 Gjulčataj (TV seriál)
2010 Chimik (TV seriál)
2008 Baťuška (TV seriál)
2006 Zakoldovannyj učastok (TV seriál)
2005 Tajnaja straža (TV seriál)
2004 Daša Vasiljeva. Ljubitělnica častnogo syska (TV seriál)
Bassejn s krokodilami (S03E01)
Syščiki (TV seriál)
Dolgaja noč mertveca (S03E02)
2003 Učastok (TV seriál)
2002 Dve suďby (TV seriál)
1991 Nepredviděnnyje vizity (TV seriál)
1973 Věčnyj zov (TV seriál)

Dokumentární

2015 Něpridumannaja žizň (TV seriál)
2004 Bozhestvennaya Glikeriya
2003 Chtoby pomnili (TV seriál) - vyp.

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky