Reklama

Reklama

Luk

Drama / Romantický / Podobenství
Jižní Korea / Japonsko, 2005, 90 min

Obsahy(1)

Dvanáctý Kim Ki-dukův film, elegicky laděné podobenství, vypráví poetický příběh pozdní lásky šedesátiletého muže, který žije na lodi kotvící na otevřeném moři. Společnicí nemluvného lodníka, a také zdatného lučištníka, je půvabná šestnáctiletá dívka, kterou jako dítě nalezl, vychoval a hluboce si ji zamiloval. Trpělivě odpočítává dny s blížícím se datem jejích sedmnáctin, kdy chystá svatbu. Jejich poklidné, pomalu plynoucí soužití oddělené od civilizace občas narušují vetřelci z pevniny, které sem láká rybolov. Až jednou zavítá na starou, pomalovanou loď sympatický mladík. Pěstoun s velkou nelibostí pozoruje, že jeho mladičké nevěstě padl do oka. Pro starého muže, vyznávajícího archaické rituály, má významnou funkci luk. Nejen jako rychlá a přesná zbraň, jíž si hájí svébytnou existenci, ale slouží mu i k věštění budoucnosti nebo jako hudební nástroj. Luk s ostrými šípy je zástupným symbolem jeho síly i mužství. Film zahajoval letošní sekci Un certain regard v Cannes. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (129)

-Ravee- 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemný a originální snímek, kde lyrika válcuje epiku a odsouvá ji až na okraj důležitosti.. Poetičnost celého snímku úžasně působí a pohladí po duši.. Nemluvnost hrdinů ani trošku nevadí a naopak je mi tenhle rys Kimových filmů sympatický, neboť emoce a city herci v jeho dílech zpravidla vyjadřují lépe beze slov.. Na druhou stranu člověk musí být na tyto snímky extrémně naladěn.. ()

molotov 

všechny recenze uživatele

Rozhodně jsem nebyl tak sklamaný, jako ostatní místní uživatelé. Včera jsem viděl Samaritan girl a dneska Luk a Luk u mě vítězí. Přestože má horší příběh, tak mě jeho atmosféra zcela pohltila a nekoukal jsem při něm, co dávají v telce. Ocenil bych rozhodně hlavní představitele a nejvíc autora hudby, která má výsledném pocitu z filmu největší podíl. Trošku jsem kroutil hlavou jen ve chvíly, co skončila svatba. Rozhodně mi ale příběh přišel úplnější než ne Samaritan Girl. Na druhou stranu 3-Iron je určitě lepší. ()

Reklama

Lord.Jim 

všechny recenze uživatele

Tak vlezlý hudební motiv asijské odrhovačky jsem už dlouho neslyšela. Preferovala bych sólo na motorovou pilu. Jinak asi nemám co dodat. Poetika mne minula, resp. jsem ji nezaznamenala. Pokud tím - safra, šmarjá panno, ovšem - nebyla míněna např. deflorace šípem, a tak dále a tak podobně: ... vyvalily se vlny zdola, roztáhnuly se v širá kola... ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Kim KiDukova variácia na tému starec a more. Luk nemá filozofično Jara, Leta, transcendentálnosť Bin Jipu, ani surovosť Ostrova. Film môže dosť nudiť, pretože človek má pocit, že je to tak trochu variácia na Ostrov, len namiesto dvojice háčik-srdiečko tu máme zbraň-hudobný nástroj. Do posledných desiatich minút som bol rozhodnutý dať tri, avšak ten záver ma presvedčil, že je hoden vyššieho hodnotenia. Záverečná veta mi vyrazila dych, lebo vtedy som pochopil čo vlastne chcel Kim Lukom povedať. A veru je to niečo úplne iné, než by divák čakal po predchádzajúcej jedenapolhodinovke. A mimochodom to dievča je nenormálne krásne. 8/10 ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Kim Ki-duk je umelec, coz je v dnesni dobe sterilnich, sice technicky zdatnych, ale umelecky totalne neschopnych reziseru velmi vzacna vlastnost. The Bow je sice pomaly, nizkorozpoctovy a mnohym se muze zdat nudny, ale je to take film originalni, kreativni a krasny. Opet tradicni Kimova poetika vyjadrena beze slov je tentokrat navic podporena vybornou hudbou (mozna vubec nejlepsi ze vsech filmu Ki-duka). A kdyz uz si myslite, ze to bude uplne prvni Kimuv film, ve kterem se nesuka, prijde finale a spiritualni fucking! 7/10 ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama