Reklama

Reklama

Zpět k pramenům

(seriál)
Česko, 2005, 4 h 40 min (Minutáž: 20 min)

Epizody(14)

Obsahy(1)

Pojďte s námi prodírat se houštinami, brodit se potoky, zdolávat bažiny. Vydejme se tou pradávnou cestou člověka, který, když osídloval zemi, postupoval proti toku řek. Začněme u soutoku, kde řeka ztrácí své jméno a zaniká a vystoupejme až tam, kde se řeka rodí. Pojďte s námi k místům, která byla odpradávna opatrována a uctívána a podívejme se, jaká jsou dnes. Pojďte s námi zpět k pramenům. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele sator k tomuto seriálu (6)

Zpět k pramenům (2005) 

Sestřičko vodo, děkuji ti za tvou trpělivost, se kterou omýváš všechnu špínu světa... Sv. František ()

Na střeše Evropy (2005) (E01) 

Kdysi bývaly u pramenů a studánek plechové hrnky pro potřeby poutnic a poutníků. Aby si mohli svlažit vyprahlá ústa. Dnes už tomu tak není. Lidé ztratili důvěru ve vodu z pramenů. A přitom ji pili po celá tisíciletí! Zapomněli odkud vzešli a kam patří. Že jsou součástí přírody a její věčné obnovy. Tak jako zmizel přirozený řád věcí, zmizely i hrníčky u pramenů. Pojďme zpět k pramenům a snažme se rozvzpomenout a obnovit dávné hodnoty. Nic není ztraceno, jednou zase budeme pít křišťálovou vodu z pramenů… Labe je označováno za jedinou českou řeku, jejíž název není ženského rodu... ()

Ze střechy pod okap (2005) (E02) 

Všechna voda světa k nám přichází prameny. Jsou jich tisíce a nemůžeme je všechny znát. V našem cyklu jsme se rozhodli vyhledat pouze prameny našich nejznámějších řek. A hle, tři čtvrtiny z nich nebyly vůbec označeny, nikdo se o ně nikdy nezajímal. Nemůžeme znát všechny naše prameny jako nemůžeme znát všechny důvody a zdroje našeho života. Ale postarat se o těch pár desítek pramenů našich nejznámějších řek, to bychom přece mohli! Myslete na to! Myslete na prameny! ()

Řeka bez pramene (2005) (E03) 

Ze čtyř řek mají jen dvě označený pramen. Pramen, kdysi předmět uctívání a obětování. A dnes? U většiny našich řek jsme se za celá staletí ani nenamáhali nějaký pramen určit. Prameny jsou opuštěné a leží ladem. Dávné kulty vyhasly, nikdo se nevrací zpět k pramenům. I proto vznikl náš televizní cyklus a tato kniha. Dejte se na cestu, vyjděte z měst a zamiřte zpět k pramenům, k vodě a vzduchu a kamenům... Čistou mysl a nezkalený pramen. ()

Reklama

Reklama