Reklama

Reklama

Zpět k pramenům

(seriál)
Česko, 2005, 4 h 40 min (Minutáž: 20 min)

Epizody(14)

Obsahy(1)

Pojďte s námi prodírat se houštinami, brodit se potoky, zdolávat bažiny. Vydejme se tou pradávnou cestou člověka, který, když osídloval zemi, postupoval proti toku řek. Začněme u soutoku, kde řeka ztrácí své jméno a zaniká a vystoupejme až tam, kde se řeka rodí. Pojďte s námi k místům, která byla odpradávna opatrována a uctívána a podívejme se, jaká jsou dnes. Pojďte s námi zpět k pramenům. (Česká televize)

(více)

Recenze (50)

lawrennce 

všechny recenze uživatele

Vydal jsem se hledat prameny řek-Jizery,Ploučnice,Nisy,Jizerské kamenice a Labe. Všechny jsem našel,ale nikde nezůstal hrníček s logem české televize. Cedule u pramene řeky Ploučnice už je taky pryč.Asi jí má někdo zatlučenou na zahrádce. Jinak tento dokumentární seriál je naprosto vynikající.A rozloučení v posledním díle mě vzalo za srdce. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Nech sa na mňa nikto nehnevá, ale dokumentárny projekt českej televízie "Späť ku prameňom" ma fakt nebavil. Výpravy za prameňmi českých, moravských a slezkých riek ma nudili. Asi to bude tým, že ako Slovák som nepociťoval ten príjemný, hrdý patriotizmu českého diváka. No najviac ma iritoval samozvaný filozof so smutným pohľadom Luděk Munzar. Tie jeho reči, mimika, gestá a všetko ostatné mi neskutočne liezli na nervy. Nesympatický, slizký, starý chlap. * ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Přichází na svět a nemá viny. Zvolna se rozlévá do krajiny. Matkou je mu Zem, po které zvolna stéká. Rodí se jako pramen a umírá jak řeka. Originální cyklus, který má tu vlastnost, že diváka nejen v mnohém poučí, ale také mu dá odpočinout a navodí jakousi pohodovou náladu. To i díky průvodci pořadu, Luďku Munzarovi a jeho charismatickému hlasu i příjemnému slovu. Záběry na krajinu a vodní toky lahodí oku i duši. Úvodní píseň skvěle doplňuje jednotlivé scény a celkově atmosféru tohoto počinu. Čistou mysl a nezkalený pramen. Pojďte s námi prodírat se houštinami, brodit se potoky, zdolávat bažiny. Vydejme se tou pradávnou cestou člověka, který, když osídloval zemi, postupoval proti toku řek. Začněme u soutoku, kde řeka ztrácí své jméno a zaniká, a vystoupejme až tam, kde se řeka rodí. Pojďte s námi k místům, která byla odpradávna opatrována a uctívána, a podívejme se, jaká jsou dnes. Pojďte s námi zpět k pramenům. ()

pevico 

všechny recenze uživatele

Zajímavej seriál o místech, kam se každý nepodívá. Ale pan Munzar by si mohl alespoň předem připravit, co má vlastně povídat..a ta příšerná písnička, to je hrozný!! Nějakej známej nebo dokonce příbuznej režiséra, jinak neni možný, aby se to tam dostalo. Stejně příšerný má i ty písničky o stromech, pražských věžích a kusu dřeva..!! ()

rigby 

všechny recenze uživatele

Tento seriál mám moc rád. Asi by šel natočit lépe, i s lepším komentářem, ale i tak se mi líbí. Ke spoustě pramenů jsem se už také vydal a tohle objevování mám rád. Je to takové dobrodružství. A řeky a potoky mám rád, však celý život se motám někde podle Jizery. Navíc pánové nachystali spoustu hezkých obrázků nejen ze země, ale i ze vzduchu. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (7)

  • Luděk Munzar vždy u každého pramene položil hrneček s logem pořadu, celkem jich takto položil rovných 50, deset zbývajících bylo určeno k propagaci a proč toto tvůrci dělali? V dobách minulých totiž stávaly u pramenů a studánek plechové hrníčky pro poutníky a poutnice. (Stocki)
  • Původně se dokumentární cyklus “Zpět k pramenům“ mohl dočkat 24 dílů, ve kterých by bylo zmapováno 64 pramenů řek. Nakonec se natočilo jen 13 dílů, ve kterých jsme mohli vidět prameny 44 řek z celé České republiky. (Stocki)

Reklama

Reklama