Reklama

Reklama

Velká cesta

(festivalový název)
  • Francie Le Grand Voyage (více)

Obsahy(1)

Réda by rád byl normální mladý Francouz jako jeho vrstevníci, ale jeho starý otec, který do Francie kdysi imigroval z Maroka, lpí na svém náboženství i tradicích. Není divu, že mezi nimi už léta panuje napětí. Když se starší bratr opije a přijde o řidičský průkaz, nezbývá ovšem Rédovi nic jiného než odvézt autem do Mekky otce, který by sám dlouhou cestu nezvládl. Cesta z Francie přes Itálii a území bývalé Jugoslávie je pro dva moderní poutníky plná nečekaných setkání i vážných vzájemných kolizí. Tradicionalistický otec likviduje každý synův pokus proměnit cestu v normální turistické putování. Vyhodí mu mobil, jediné mladíkovo spojení s dívkou, kterou má rád, a postupně ho vtahuje do svého vlastního světa. Návrat do země předků, v jejichž boha už nevěří, se pro mladíka stává putováním k vlastním kořenům i k synovské lásce, kterou ze svého života už dávno nesmyslně vyloučil. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (6)

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Do značné míry duchovní film. A je jedno, že není o křesťanství. Duchovno spočívá v tom, že jsme lidé a svět kolem nám není lhostejný. V tom, že máme rádi své rodiče. V tom, že s námi vytržení z každodenního stereotypu dokáže pohnout. Na začátku filmu mě vytáčela postava autoritativního otce, ale postupně jsem se s ním dokázal "smířit" a film se mi líbil. Krásná hudba. Navíc je film pro většinu z nás výjimečný tím, že zobrazuje něco, co pravděpodobně nezažijeme (pouť do Mekky je výhradně pro věřící muslimy). Zajímavé. ()

Myshkin 

všechny recenze uživatele

Přiznávám hned na začátku, že roadmovie je můj milovaný žánr. A z hlediska žánru je tento film výborně natočený. Postavy jsou zahrané skvěle a výstižně, cesta střídá intimní až "klaustrofobní" okamžiky (v autě, v hotelových pokojích) s širokými exteriéry (Istanbul, Mekka - tam se údajně filmová fikce točila vůbec prvně), na cestě potkávají různé další postavy, které děj této vlastně iniciační cesty posunují dál a pomáhají ústřední postavy více charakterizovat. Hlavním tématem je tu generační propast mezi tradicionalistickým a autoritářským otcem a jeho synem, který vyrůstá v sekulárním a libertariánském prostředí, odtržen od kultury svých předků. Oba snad už nemůžou být odlišnější (až člověka zaráží, že jsou skutečně otcem a synem), mladý neví zhola nic o náboženství svého otce, nemluví arabsky (jen přibližně rozumí jeho maročtině), rád si přihne a myslí na holky a zcela pochopitelně si s přísným a asketickým tátou moc nerozumí. Na cestě do Mekky přes celou Evropu, na které otec tak trvá, nedbaje synovy blížící se maturity a poutu k jeho snoubence, se Reda s otcem postupně smiřuje, učí se ho chápat, stejně jako jeho náboženskou disciplínu a morálku. Na téhle rodinné, generační linii je film taky velmi zdařilý. Příběh má ale ještě jednu rovinu, která mně nakonec nejvíc vadila. Tou je zcela zřetelně konflikt tradiční a náboženské společnosti s tou "západní", sekulární. Film byl prezentován jako "poselství tolerance", cesta za "vzájemným poznáním" (stojí na DVD), kritiky píšou o tom, jak je film prost moralistických soudů atd. A v tomhle teda podle mně jsou pěkně vedle. Ani v jednom momentě filmu totiž není vzájemná tolerance oboustranná. Otec a syn jsou postavy, které v sobě nesou mnoho klišé, postava otce se během filmu příliš nevyvíjí, obohacený z cesty vlastně vychází pouze Reda a celý film nakonec vyzní jako oslava tradic a náboženství. A to je přinejmenším nefér. ()

Reklama

danliofer 

všechny recenze uživatele

Krásný film o tom, jak by měl každý člověk (nejenom muslim) vykonat aspoň jednou za život cestu poznání nejen sama sebe, ale i druhých... ()

VonHayek 

všechny recenze uživatele

Váhal jsem mezi třemi a čtyřmi hvězdami, avšak nějako mne rozladily ty všudypřítomné emoce a "neemoce". Syn se často chová jako spratek a ignorant a nejen že jeho chování nechápu, já ho ani postavě příliš nevěřím.:-) A co se týče otce, ten mne zvláště na začátku štval svým klidným neemotivním autoritářským přístupem ke svému okolí, i když ten jsem jeho postavě v tomto případě věril. Pokud jde o cestu, krajinu, postavy i situace, je vše zvládnuto na jedničku... V jednom okamžiku jsem dokonce i pocítil Boží, tedy Alláhovu přítomnost. Snad mne můj ateistický Bůh nepotrestá.:-) Pokud jste tedy někdo emotivní či máte rádi roadmovie, popřípadě arabskou mentalitu, hvězda navíc. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (1)

  • Jedná se o první hraný film, který obdržel od saudskoarabské vlády povolení filmovat v Mecce v období poutě Hadždž. Režisér Ismaël Ferroukhi se vyjádřil, že se během filmování nikdo z poutníků nedíval do kamery a dokonce ani na štáb, což doplnil slovy: "Všichni byli v jiném světě." (Jirka_Šč)

Reklama

Reklama