Reklama

Reklama

Československý filmový týdeník

(seriál)
  • Slovensko Československý filmový týždenník

Obsahy(1)

Aktuální záznamy událostí pro Československý filmový týdeník před padesáti lety jsou dnes již historickým dokumentem. (oficiální text distributora)

Recenze (127)

squire 

všechny recenze uživatele

Tohle je zkrátka ono. Vím, že je to často nepravdivé, často i poněkud směšné, ale těch 2379 dílů prostě něco vypovídá o nás, o naší zemi. Těch pět bodů zkrátka není o tom, že by se mi to nějak líbilo, nebo že bych tomu snad doopravdy věřil, ale je to prostě o tom, co tady bylo. V podstatě bych tomu pořadu dal tak jeden maximálně dva body ( tak nějak od 1966 do 1969) v té době, kdy byl pravidelně promítán v kinech před hlavním filmem, ale teď se na něj dívám každou neděli ráno a prostě se mi to líbí. Možná právě proto, že už je to minulost. ()

GrooteLulu 

všechny recenze uživatele

...krásné, koukat na davy lidí a na neustálý boj za mír... nebral bych to propagandisticky, ale alespoň kamerově za pravdivou výpověď doby, a ta doba od cca 50roku až do normalizace, je dost dlouhá, jako přechod z němého filmu na dnešní trháky.... ...našel jsem semtam "extrakuriozity - viz. Skakel z Újezdce u Přerova" a mnoho a mnoho dalšího ...dělám buď výběry, že jedu třeba začátek dnů ze srpna z každého dostupného roku, nebo sjedu celý rok naráz.... je to poklad z archivu čt... a poučné, i pro politiky, umělce (kviff), nebo zemědělce... ()

Reklama

Aelita 

všechny recenze uživatele

Od úžasu přes smích, překvapení i smutek a radost k zamyšlení se a poznání. Unikátní deník jedné společnosti v dobovém pojetí a podání a s dobovými prožitky, názory a přesvědčením. Okno do minulosti ukazující střípky dějin, které se skládají z viditelných i neviditelných, známých i neznámých lidských životů a lidských činů. Na dobových dokumentárních záběrech nejvíce fascinují právě samotní lidé – jejich tváře, které jsou jiné než tváře našich současníků, ačkoliv je obtížné definovat, v čem ten rozdíl spočívá, existuje-li vůbec. Možná si jen namlouváme, že jsme jiní. Kdybychom se octli v minulých časech, není to tak, že bychom se adaptovali, abychom přežili? ()

Zik2 

všechny recenze uživatele

Válka je mír, svoboda je otroctví, nevědomost je síla. V padesátých letech mistrná československá propaganda, troufám si říct, nejlepší ve východním bloku, silně připomíná George Orwella. Dříve jsem se na týdeník koukal jako na výmysly zlotřilých komunistů (což samotřejmě reportáže jsou) a snažil jsem se polemizovat s každým slovem. Pokojný západoněmecký lid protestuje proti novým německým nacistům, kteří zbrojí proti nebohému táboru míru, američtí imperialisté vraždí v Koreji, zlovolní francouzští kolonialisté páchají genocidu v Alžírsku, které chce shodit pouta kolonialismu, československý lid s radostí buduje socialismus a plní plán na 256 %, zatímco pošahaní švýcarští avantgardní umělci vystavují svoje matlaniny, které nazývají uměním. Teď už se jen bavím a kochám se genialitou propagandistů. Byly to ohromné bedny. Bohužel. V šedesátých letech (tedy v těch dílech, které vysílají teď) propaganda light, která už nemá pachuť politických procesů, naopak někdy ukazuje skutečné úspěchy, kterých jsme v šedesátých letech dosáhli. ()

Falcor 

všechny recenze uživatele

Sice to ve filmovém dění nemá co dělat, však jako názorné reálné obrázky z reálného socialismu povinnost pro všechny, kteří před padesáti lety ještě maximálně za sebou tahaly na provázku v rendlíku kamínky, ti bohatší kačera. (Znám rovněž z vyprávění starších rodinných příslušníků, za mého mládí již každá rodina užívala rendlík běžně pouze v kuchyni, samozřejmostí bylo již i normální nádobí a příbory - kovové, samozřejmě, plastové zatím ještě soudruzi z NDR nevymysleli.) ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama