foto

Richard Honzovič

  • nar. 17.3.1934
    Praha, Československo
  • zem. 1.9.2005 (71 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Nejznámější československý hlasatel se narodil 17. března 1934 v Praze. Po práci v médiích toužil již od dětství, svou kariéru také zahájil již po maturitě na gymnáziu v roce 1952 v Československém rozhlase, o rok později četl první filmový komentář na Barrandově. V 60. letech působil také jako hlasatel zpráv tehdejší Československé televize, kde však dlouho nezůstal. Tam začínal s Kamilou Moučkovou jako hlasatel Televizních novin a dalších zpravodajských pořadů. V srpnu 1968 se podílel na protiokupačním vysílání, později nesměl na obrazovku a z ČST byl propuštěn. Tentýž rok získal Honzovič vyznamenání "Za vynikající práci".

Do roku 1989 pracoval pouze jako "voiceover" pro společnost Krátký film Praha, jeho hlas zůstával známý dalších 20 let miliónům filmových diváků díky filmovému zpravodajství ČESKOSLOVENSKÝ FILMOVÝ TÝDENÍK. Se společností KF Praha pracoval však již od roku 1953. Ještě v 70. letech se navíc věnoval dabingu. Po roce 1989 opět zahájil spolupráci s ČST, následně s Českou televizí, především jako "voiceover" technických a přírodopisných dokumentů, během dvou let od roku 1992 se věnoval i rychlodabingu, který dříve televize zkoušely a následně o nich upustily. Uváděl také pořad OBJEKTIV, Trh, obchod, finance a večerní zprávy. Nicméně brzy se zase znovu vrátil k práci mimo televizní obrazovky. Jeho typický hlas se objevoval v pořadech FILMOPOLIS, ČESKÁ SODA, Čtvrtníček, Šteindler, Vávra a spol., Milníky dvacátého století, Královské rodiny a Pozoruhodné století.

Po celou svou kariéru spolupracoval s filmem, namluvil spoustu komentářů k zahraničním dokumentárním seriálům. Nejraději měl dokumenty o vědě, technice a elektronice, protože právě ty byly jeho velkým koníčkem. Proto tak rád namlouval texty k dokumentům o lodích, letadlech či vrtulnících. Měl rád přírodu, s oblibou komentoval snímky, kde si ji bylo možno prohlédnout nejen zblízka, ale i zevnitř. Jeho velmi dobře známý, seriózní bas záměrně používaly pro pobavení či zmatení i zábavné pořady ČESKÁ SODA nebo televizní reklamy. V soutěži TýTý obsadil dvakrát po sobě v letech 1991 a 1992 třetí místo. Jeho vzorem byl herec Radovan Lukavský. Byl ženatý s Janou Křepinskou, s níž měl dceru a syna.

Bronislav "A.L.E.S." Gabryš ml.

Herecká filmografie

Filmy

1998 Česká soda
1995 Generál Eliáš (TV film)
1976 Smrt mouchy
1971 Lekce
1965 5 milionů svědků
Konec velké epochy (TV film)
1963 Šach mat (TV film)
1962 Černá dynastie

TV seriály

1993 Česká soda (TV seriál)
1982 Z pohádky do pohádky aneb Kreslené pornohrátky (TV seriál)
Porno - party (S03E07)
Olymppyjské hry (S03E06)
Tarzan - Pičí král (S03E05)
další epizody (7)
1981 Z pohádky do pohádky aneb Kreslené pornohrátky (TV seriál)
Don Cocote de la Picha (S02E06)
Mrdin Úd v Kundím lese (S02E05)
Píchej mě, sestro! (S02E04)
další epizody (6)
1980 Z pohádky do pohádky aneb Kreslené pornohrátky (TV seriál)
Jak šejk cestou do harému dostal náhle strašnou trému (S01E08)
Max a Moric a jejich ptákoviny ptákovina 1 (S01E07)
Upír šoustá o půl jedné (S01E06)
další epizody (8)

Dokumentární

2009 Století českých atentátů (TV film) - vyp.
2004 Země sluncem políbená (TV film) - vyp.
2002 Vysouvání tubusů metra přes Vltavu - vyp.
2001 Tři třetiny elegána (TV film) - vyp.
Zapadlý vlastenec (TV film)
1999 Vasil Bilak - vlastenec internacionalista (TV film) - vyp.
1995 Stín noci
1993 Visací zámek 1982 - 2007 (TV film)
1992 SS-3: Atentát na Heydricha
1990 Kanadská setkání
1988 Splétání gordického uzlu
1984 Opus pro Smrtihlava - vyp.
Regata století
1978 Osudy pevností
1974 Stanice (amatérský film) - vyp.
1969 Pokoj lidem dobré vůle - vyp.
1968 Mexiko 68
Vzducholodí k severnímu pólu
1965 Dějiny světové kinematografie II. (Dějiny zvukového filmu) - vyp.
Dějiny světové kinematografie III. (Zvukový film za druhé světové války a po ní) - vyp.
1963 Jejich poslání – špionáž (TV film) - vyp.
Železničáři
1962 Cestou k objevům
Co po Evianu...? - vyp.
1957 30.000 km mezi přáteli
Cesta 626
Návštěva delegace ČSR v SSSR
Země jihu - Vietnam
Život peněz
1954 Československý filmový týdeník (TV seriál)

TV pořady

1994 Filmopolis (TV pořad)
1987 Objektiv (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace