Reklama

Reklama

Obsahy(1)

"Po poučném úvodu, který informoval o počátcích letectví od Ikarových křídel přes Wrighta, světovou válku až po budování kbelského letiště, nastoupil dějový příběh o osudech vojáčka Karla Smělého, který překoná mnoho intrik a zvítězí v leteckých závodech kolem Karlštejna na letadle továrníka letadel, s jehož dcerou startuje a která nahradila při letu nemocného mechanika. Nakonec se s ní ožení." (Zdeněk Štábla: Data a fakta z dějin čs. kinematografie 1896 - 1945) (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Historická hodnota za jednu hvězdu, druhá pak tomuto hitu putuje za šokantní skutečnost, že to nebylo natočeno ani v Praze, ani v Brně a to dokonce ani v Stáňově rodném kraji. Ale dala bych si opáčko. ()

Reklama

Prubner 

všechny recenze uživatele

První - instruktážní - třetina filmu dost neobratně a toporně propaguje Masarykovu leteckou ligu (výcvik pilotů, přednáška o historii letectví apod.). Teprve potom v podstatě následuje hraný příběh, který obsahuje na svou dobu povedené letecké a akční scény a dokonce se mu daří vytvořit nějaké to napětí. Tady se tvůrci zjevně inspirovali Hollywoodem. Ani ti neherci mi kupodivu nevadí. Zkrátka: ty dvě části filmu se liší jako noc a den, jako by každou z nich realizoval jiný režisér. Když přimhouřím oči nad trapnou první třetinou, dávám tři hvězdy. ()

Zajímavosti (2)

  • Propagační film našeho letectví a Masarykovy letecké ligy. Zdroj: Český hraný film 1898-1930, NFA 1995. (ČSFD)
  • Film vznikl péčí Masarykovy letecké ligy (MLL) a Ministerstva národní obrany (MNO). A jako takový byl dobře hodnocen v Letci, časopisu pro spopularisování letectví, r. III, 1/1927. (NinadeL)

Reklama

Reklama