Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Český vystěhovalec hledá v Americe poklad Aztéků v Titimekově hrobce. Nalezne smaragdový náhrdelník, o který svede zápas na život a na smrt. Nakonec získá ruku krásného děvčete. (oficiální text distributora)

Zajímavosti (3)

  • Svědkem nehody pří natáčení tohoto filmu se stal tehdy 12tiletý Jaroslav Foglar při své první výpravě se skautským oddílem: „V údolí právě natáčeli filmaři kovbojský film, jaké byly tehdy ve velké oblibě. Nad schůdky, po kterých jsem právě vybíhal, byla vysoká skála, nahoře zalesněná. Od kmene borovice tam nahoře viselo dolů na travnatý svah lano a po něm právě šplhal herec-kovboj. Přitom měl také vystřelit z koltu, ale jednou rukou se na laně neudržel a zřítil se z výšky dolů na svah. Když jsem nešťastníka spatřil, byl už u něj jakýsi starší pán, který se ho snažil přivést k vědomí. Herec byl bledý jako stěna, zbrocený krví a nehybný. Vyplašil jsem se nesmírně, ale neztratil jsem hlavu. Spěchal jsem lesní strání k oddílu a tam udělal poplach. Plížená byla okamžitě přerušena, oddíl vyrobil nosítka z tyčí, kabátů a šátků, lékárna byla připravena – a už se záchranná četa dala do běhu k místu neštěstí. Z ostatních filmařů jsem tu stále nikoho neviděl, natáčeli celý výjev ze vzdálených skal na druhé straně údolí, a než sem doběhli, zraněný herec byl už ošetřen a na nosítkách. Dopravili jsme ho do blízkého železničního domku na trati. Zakrátko tudy projížděl osobní vlak ku Praze. Zastavil, zraněného jsme naložili do služebního vagónu – a tím pro nás byla událost vyřízena.“ (warner)
  • Filmové materiály jsou pokládány za ztracené. (ČSFD)
  • Film vznikl pod vlivem amerických kovbojských filmů, hraných u nás po válce. Zdroj: Český hraný film 1898-1930, NFA 1995. (ČSFD)

Reklama

Reklama