Reklama

Reklama

Výstavní párkař a lepič plakátů

  • Rakousko-Uhersko Pražský párkař a lepič plakátů (více)

Lepič plakátů lepí na stěnu hospody U Nesmysla plakát na Český kinematograf. Když chce od párkaře koupit párek, vyleje lepidlo párkařovi do nádoby. Strhne se mela, do rvačky se zapojují náhodní kolemjdoucí. (oficiální text distributora)

Zajímavosti (4)

  • První hraný film pocházející z Čech. (ČSFD)
  • Zachovaly se tři původní verze. Obsah první je uveden. Ve druhé verzi lepič přelepuje původní plakát novým. Ve třetí verzi přelepí plakát úzkým proužkem.
    V Národním technickém muzeu je uložen dopis Josefa Švába-Malostranského Janu Kříženeckému a Josefu Pokornému ze dne 30. dubna 1898, v němž nabízí "aranžování některých humorných scén" pro Český kinematograf. Na základě tohoto návrhu vznikl i snímek Výstavní párkař a lepič plakátů. Zdroj: Český hraný film 1898-1930, NFA 1995. (ČSFD)
  • Film vznikol za za účelom prezentácie na Výstave architektúry a inžinierstva v Prahe. Estetika aranžovaného film pripomína dobové očarenie novým médiom a možno ho zaradiť do spomínaného prúdu kina atrakcií. Okolnosti jeho vzniku to len potvrdzujú, film nemal byť ničím iným, než jedinečnou technologickou atrakciou pražskej výstavy. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama