Reklama

Reklama

Green Day: Kulka v bibli

(koncert)
  • Velká Británie Green Day: Bullet in a Bible
Hudební / Dokumentární
Velká Británie / USA, 2005, 115 min

Velká punková párty z anglického Milton Keynes, kterou kalifornské trio postavilo na písních z nejúspěšnějšího alba American Idiot. Vítr rozfoukal mraky a paprsky zapadajícího slunce upletly romantický večer. Snová atmosféra. Nikoliv však pro obyvatele Milton Keynes, kde za pár minut vypukne punkový rej kalifornských Green Day. Kapela nezvolila Milton Keynes náhodou. Město ve střední Anglii má strategickou polohu – Londýn, Leicester, Birmingham, Oxford či Cambridge co by kamenem dohodil. Spousta studentů i učňů z okolí si nechce nechat událost ujít. Fanoušci přijíždějí ze všech stran. Jejich konečný počet se zastavil na čísle 65 tisíc. Green Day jsou poctěni dosud největší návštěvností. Zájem není překvapením, protože kapela přivezla Amerického idiota. Rozuměj: Green Day tehdy propagovali aktuální album American Idiot (2004). V roce 2005 nejprodávanější deska (8 mil. kopií), oceněná v řadě anket kritiků, včetně Grammy Awards (album roku v kategorii rock a pop).
Slunce už je nízko, když Billie Joe Armstrong a spol. zahajují. Úvodní skladba: American Idiot. Masa lidí se dává do skoku – i nezasvěcenému divákovi u televize padá úžasem čelist. Green Day udeří podruhé: Jesus of Suburbia. Jo, s touhle písní na to kápli. Bezmála desetiminutový punkový opus vyprávějící příběh kluka odkudsi z Buranova se stal až hymnickým. Vyšel měsíc a Billie Joe Armstrong dál neúnavně řeže do kytary. Nelze si nevšimnout propocené černé košile a poněkud rozostřených černých linek pod očima – takhle nějak vypadá novodobý, punkový romantik v koncertním nápřahu. Louku za Milton Keynes proměnil v žhnoucí kotel a sebe pasoval do role kotelníka. Charismatický frontman hraje i baví. A publikum se chytá všeho, co na pódiu vymyslí. Mimochodem, následující den přidali Green Day druhý koncert. Byl beznadějně vyprodaný. A proč název Kulka v bibli? Ne, nejde o punkovou extravaganci. Během koncertování po Anglii si Green Day udělali čas na návštěvu londýnského Imperial War muzea. Mezi exponáty je zaujala bible, do které je zavrtaná kulka. Útlá knížka zachránila majiteli život. (Česká televize)

(více)

Recenze (50)

BuryGol 

všechny recenze uživatele

Nejlepší koncert co jsem kdy viděl. Mrzí mě, že jsem tam nemohl být. Green Day dokázali, že ještě nepatří do starýho železa. Celej koncert je jedním slovem úžasnej. Ty černobílý momenty a vsuvky kdy o něčem povídaj mi ani moc nevadily. Při spoustě písní jsem si sám prozpěvoval. King for a Day vzal Billie s humorem a dámská část obecenstva to určitě ocenila. Při závěrečným "Good Riddance" jsem začal mít slzy v očích. Občas si ten koncert ještě pustím, i když je pravda že už ne v kuse. ()

filmer 

všechny recenze uživatele

Tak, davam 4*...no co se tyce hudby, ta je OK, nekdy mam strasnou chut si tento melodicky punk pustit co nejhlasiteji a uzivat si to vsemi moznymi zpusoby :), ale celkove vzato se to nestava az tak casto a ma oblibena hudba je trosku odlisna. Co mi fakt dost vadilo, bylo to preskakovani z barevna do cernobila a zase zpatky...proc tohle sakra delali...rusilo me to teda nevidane...:) Zabery za zakulisi se mi ale zase naopak libily, protoze mam jiste sympatie k rockovemu zivotu (ale normalne jsem civilizovany clovek). No cili, Green Day je spicka mezi svou punkovou konkurenci a myslim si, ze jsou na vrcholu zaslouzene. Takze si tenhle koncert urcite pustte, docela zajimave... ()

Reklama

Sawyer815 

všechny recenze uživatele

Takhle to vypadá když si kapela svoje koncerty užívá.Jeden z nejlepších koncert,které jsem kdy viděl..Dokázat 3minutové Minority protáhnou na 7 minut je vážně kumšt.Jen škoda,že ve finálním sestřihu nejsou všechny písně které na American Idiot tour zazněli a těch dokumentárních vložek,které trošku kazí požitek z koncertu. ()

GreatestFan 

všechny recenze uživatele

Jediné co bych vytkl jsou některé vynechané písničky, jinak nemá smysl na tom nic komentovat. // ZAJÍMAVOSTI: V originále písně ''Holiday'' jsou slova ''The representative from California has the floor''. Na tomto koncertu Billie Joe slovo ''California'' nahradil slovy ''United Kingdom'' podle země konání koncertu. // Na záznamu jsou vynechány písně ''Jaded'', ''Knowledge'', ''She'', ''Maria'', ''Homecoming'' a ''We Are The Champions'' původně od kapely Queen. // Na koncertu hraje Billie Joe song ''Time Of Your Life'' jako na jednom z mála případů na elektrickou kytaru, většinou a v originále ji hraje na akustickou. // V USA bylo DVD úspěšné a v hitparádě alb ''Billboard 200'' dosáhlo 8. příčky. Prodáno bylo přes 500 000 kopií. // Předskokani byly kapely Jimmy Eat World, Taking Back Sunday a Hard-Fi. // Mezi kapely, které ze stejného místa vydaly do roku 2012 záznam koncertu, jsou Qeeen, Linkin Park, The Prodigy a Sweedish House Mafia. // Dějiště koncertu bylo později vybráno jako jedno ze dvou míst, kde se bude odehrávat děj v hudební videohře ''Green Day: Rock Band''. // viděno 5X ()

haushinkaa 

všechny recenze uživatele

Naprosto fascinovaná, ale naprosto... Green Day - to je něco, brothers and sisters... Každý jejich koncert je naplněn energií a zahraný minimálně na 200%, na klucích je vidět, že do toho dávají opravdu všechno. Ať už hrají písničky z American Idiot nebo písničky ze starších alb, pořád jsou to úžasní Green Day, kteří vás ohromují svou energičností a ne nadarmo se permanentně objevují na předních příčkách žebříčku "Nejlépe naživo hrajích kapel", ne nadarmo je Billie Joe označován za jednu z nejvýraznějších (ne-li nejvýraznější) osobností punkrocku, ne nadarmo Greeni díky AI získali přesně po deseti letech (od Dookie) Grammy za „Nejlepší rockové album“, plus spoustu dalších ocenění (např. cena časopisu Kerrang pro „Nejlepší skupinu planety“). Jak už tu někdo psal - koncerty nejsou jen o hudbě, ale také o show, a tu Green Day umí. Billie Joe má diváctvo pěvně v hrsti a všichni skáčou tak, jak on píská (v tonhle případě spíš mává rukama, kytarou nebo křičí)... Jednoduše to s lidma umí a taky na ně umí přenést své nadšení, které je z jeho výkonu na jevišti patrné... Sledovat ho na jevišti je kolikrát pořádná fuška, pořád je někde jinde, chvilku nepostojí, běhá, skáče, trhá sebou a jeho taneční kreace často vyúadají spíš jako záchvat nebo křeč, ale právě tímhle je to ten šílený Billie Joe, kterého fanoušci tak milují... Samozřejmě, že Tré a Mike nezůstávají publiku nic dlužni, jejich grimasy jsou zavšehovořící, všichni tři jsou to komedianti a koncerty si užívají... Budu se opakovat, ale energie z jejich koncertů jen srší, čehož se chopil Sam Bayer a stvořil tak strhující dokument o výjimečné kapele. Pohledy do zákulisí a komentáře členů kapely jsou příjemnou vsuvkou mezi úžasnou podívanou a poslyšenou... Takový koncert by se ale nekonal, pokud by nebylo s kým pracovat, nutno tedy složit poklonu i anglickým fanouškům, činili se a že jim to šlo... Spolupracovali, zpívali, skákali, řvali, jásali, byli rozjaření i dajatí... Tak to má být... Skvělý, řízný zvuk a živost jsou průvodci při koncertech Green Day, někdy je však živost odložena a zvolňuje se - skladby jako Boulevard of Broken Dreams, Good Riddance nebo Wake Me Up... K těmto baladám se mi hodí jedno vyjádření, které jsem četla ve spojitosti s koncertem Nine Inch Nails v Praze, a to bylo "křehký nářez"... Opravdu, tyto tři nádhery, především ale Good Riddance a Wake Me Up, jsou křehkým, citlivým pohledem do frontmanovy duše, a nemůžete si nevšimnout jeho dojetí, když je zpívá. Třesoucí se hlas, neskrývané pohnutí a slzy v očích zpěváka ještě umocňují sílu těchto písní... Ano, i takoví jsou Green Day - dojímaví, citliví a tak moc lidští... Ale i přes tu hlubokou jemnost je to nářez... Při písničce Wake Me Up When September Ends mi vždycky tuhne krev v žilách a naskakuje husí kůže, ale "živá" verze z tohoto koncertu má ještě větší účinek... Nevím, co ještě psát, jestli ještě vůbec něco psát, snad jen to, že Sam Bayer je pro mě opravdovým umělcem a Green Day? Navždycky... ()

Galerie (17)

Zajímavosti (8)

  • Mezi kapely, které ze stejného místa vydaly do roku 2012 záznam koncertu, jsou Qeeen, Linkin Park, The Prodigy a Sweedish House Mafia. (GreatestFan)
  • Na koncertu hraje Billie Joe  song ''Time Of Your Life'' jako na jednom z mála případů na elektrickou kytaru, většinou a v originále ji hraje na akustickou. (GreatestFan)
  • Na záznamu jsou vynechány písně ''Jaded'', ''Knowledge'', ''She'', ''Maria'', ''Homecoming'' a ''We Are The Champions'' původně od kapely Queen. (GreatestFan)

Reklama

Reklama