Reklama

Reklama

Zoo Quest

(seriál)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Dokumentárny seriál z produkcie BBC, ktorý sa natáčal v rokoch 1954 až 1963, tvorí séria niekoľkých prírodopisných seriálov. V každom z nich sa David Attenborough vydáva spolu s pracovníkmi londýnskej zoo do tropických krajín s cieľom odchytiť divoké zviera do ich zoo, čo bola vtedy zavedená prax. Okrem priameho pátrania a následného odchytenia zvieraťa sa epizódy zaoberajú aj životom voľne žijúcich zvierat v ich prirodzenom prostredí a tiež zvykmi miestnych ľudí. Na konci každého seriálu tím odborníkov diskutuje o odchytenom zvierati, ktoré je predstavené v štúdiu.
Séria bola svojho času tak populárna, že odštartovala moderátorskú kariéru vtedy začínajúceho Davida Attenborougha. (majo25)

(více)

Recenze (1)

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Je zajímavé pozorovat tu proměnu v přístupu. V roce 2013 v seriálu Africa má tým okolo Davida Attenborougha slzy na krajíčku, když sledují životní osudy stovek malých karet obrovských na ostrovech Komory. V roce 1956 sám David Attenborough na ostrově Jáva hnán hladem zkoumá dřevěnou tyčkou želví hnízdo plné vajíček, to celé vyhrabe spolu s desítkami vajec, sebere je do své košile a spolu s kámošem si je na pláži usmaží a ještě si stěžují, že je zbytečně osolili. Ale to se protíná celým seriálem, kdy jeho hlavní premisou je sběr živých zvířat a jejich násilný přesun do Londýnské zoo. Ale holt, byla to jiná doba a jak jinak by se do těch zoo ta zvířata dostala, že. Zoo questu se nedá upřít několik prvenství, jakými jsou první televizní natočení zvířat jako je varan komodský nebo irbi. Stejně jako první velký televizní projekt tehdy mladičkého Attenborougha. Záporem z dnešního pohledu je jistě černobílá barva (s výjimkou poněkud se vymykající se části v Austrálii), která přírodovědnému dokumentu, který by jinak hýřil barvami, ubírá. Zoo Quest je ale i cenná etnomuzikologická studie. Ve všech lokalitách je věnován velký prostor tamním lidem a jejím zvykům, které jsou především hudebně/taneční. Zoo Quest však postrádá ony dechberoucí záběry, na které jsme z pozdějších Davidových děl zvyklí. Záběry na zvířata jsou statické a sama zvířata nedělají nic moc zajímavého, spíš jako bychom byly sami v zoo. Žádná akce se nekoná a celkově je to spíš nuda. ()

Reklama

Reklama