Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Žebřiňák tažený párem koní, veliký červený deštník proti slunci, a oslík líně klusající za vozem. Na rok 1958 už trochu enšpíglovský příjezd. Podívejte, Fanita se vrátil! Bodrý chlapík se po čtyři léta toulal celým Rumunskem jako nádeník sezónních prací. Když už dost našetřil, vrací se do rodné vísky s úmyslem se tu usadit a oženit. Což o to, bydlet může v mámině chalupě, starší bratři si už dávno postavili krásné nové domy. Se svatbou to ale bude horší. Těch věcí, co se za dobu jeho nepřítomnosti změnilo! Už si tu neříkají kamaráde, ale soudruhu. Zavedli elektřinu, takže většina práce začíná být mechanizovaná, a všichni ve vesnici jsou členy družstva! Však ho bratři nabádají, aby hned také vstoupil. Fanita chce ale podnikat, má svojí hlavu. Zbyde v ní místo i pro Lioricu, která jediná z celé vsi se mladíkovi za jeho odpor k družstevnímu vlastnictví nevysmívá? (dopitak)

(více)

Recenze (2)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Ceskoslovensko malo v 50. rokoch budovatelske filmy nic moc kvality. Rumuni ich mali tiez, tieto budovatelske agitky, len jak doslo po roku 1945 k judaizaci ceskej kultury, Rumuni nic take nemali - rumunsky film je etnicky rumunsky stale. Mna rumunska kinematografia zaujima coraz viac a viac : 69 % ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Rumunská pohádka z dob první pětiletky o tom, že jen dobré srdce z vás dobrého družstevníka neudělá. Základem všeho je přeci družstvo, to u nás dávno vědí všichni. Fanita je obuškovsko-peškovským typem hrdiny, kterému se všichni jen smějí, kdykoliv se ostřeji staví do opozice. Hned první záběry připomenou lehce naivní (ale roztomile vlezlou) českou erbenovskou pohádku. Jen kousek dále od zájmů jednotlivce, tady se tepá do soukromého vlastnictví a agituje za přechod k JZD. Ovšem v tuzemsku by podobný příběh vystavěl Fanitu jako antihrdinu, který nemá pravdu a za svůj odpor k socialismu zaslouží potrestání. Naopak v tomto příběhu je konec dobrý, romantická linka tím připomene Starce na chmelu, kdy hrdina za svou "jinakost" stojí na okraji společnosti, získal ale srdce své milé. ()

Reklama

Reklama