Reklama

Reklama

Snímek Nicka Broomfielda líčí tragédii z listopadu 2005 ve městě Haditha, kde Iráčané spáchali atentát na příslušníka US Navy. Americké síly NATO v odvetné akci postříleli čtyřicet mužů, žen i dětí z okolí. Film nelíčí účastníky iráckého odboje pouze jako teroristy, ale také jako otce od rodin, přátele či patrioty, kteří se nechali využít krvavou rétorikou islámských extremistů. Příslušníky vojsk představuje jako obyčejné kluky, kteří nezvládají svou roli, strach ani stres. Uniformovaní chlapci se prohánějí ulicemi města za zvuků tvrdé muziky a ochutnávají adrenalin hry na vojáčky, jež se v okamžiku krize promění v tragickou realitu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (157)

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Svet teraz uvidí ako sa správajú Američania..." Oceniť treba hlavne kritický pohľad do vlastných radov - čiže americkej armády. Prvá polhodina je dosť rozvláčna, ožije to až od prepašovania a zakopania bomby. Herecké výkony amerických hercov boli pre mňa skôr sklamaním. Naopak arabskí herci boli ďaleko presvedčivejší. Tento film nevnímam ako film, ktorý by mal vzbudzovať obdiv, potešenie, či fantastický kultúrny zážitok. Je to hlavne film, ktorý informuje, poukazuje na problémy a volá do sveta: " Pozri čo tu tí Američania vyvádzajú." Inak nutno uznať, že to tam majú ťažké. Teroristi sa úplne bez problémov stratia medzi civilistami a nemožno veriť nikomu. Na druhej strane si ale treba zachovať chladnú hlavu a neklesnúť do stavu, keď strieľam do všetkého čo sa hýbe. Nie do žien a detí. Bush z tohto filmu určite nadšený nebol. 70% ()

iamek 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem neviděl tak realisticky natočený vojenský film. Téma Irák není pro USA zrovna příjemný a tento snímek k podpoře války mezi lidma příliš nepřidal. Pasáž po bombovém útoku na americké jednotky je naprosto, ale naprosto úchvatná. Tenhle snímek si zaslouží trošku lepší ohlasy a tržby než získal. ()

Reklama

lofa 

všechny recenze uživatele

Příběh o americké armádě, která má zjednat pořádek v íráckém městě Haditha a o tom, co nastane, když je jeden z nich zabit a dva další vážně zraněni po výbuchu bomby nastražené ve vykopané díře na silnici....Američané zbavení smyslů a prahnoucí po pomstě za každou cenu šlápnou tentokrát vedle, když si myslí, že jsou těsně za povstalci, kteří na ně nastražili bombu a vyvraždí civilisty... "Bomby těch zkurvenejch utěrkářů zabíjí mariňáky každý den!" ()

Easykk 

všechny recenze uživatele

Po skončení Battle for Haditha nebudete mít dobrý pocit, nebudete ho mít ani při sledování a já jsem ho neměl ani před sledováním, poněvadž jsem věděl jaké události bude film popisovat!! To ale nic nemění na tom, že to je opravdu dobře natočený válečný snímek, který mě bavil od začátku do konce. Prostě zajímavý názor na to jak se asi chovali teroristé, vojáci i obyčejní lidé při tomto šíleném incidentu.. ()

m.krudenc 

všechny recenze uživatele

Opravdu skvělé. Film ukazuje, jak je násilí krásně zbytečné a hlavně slepé, lhostejné a naprosto mimo jakýkoliv řád...prostě in the fucking war. Násilí nemá žádný pravidla, nevinní mají smůlu je v tom, že nemají zbraně. Plačící milenka která chce zemřít u svého zastřeleného přítele a smějící se vojáci dokresluje tuhle šílenou hrůzu. Todle všechno je tu názorně ukázaný bez jakýchkoliv zbytečných dramatických fines, je to rekonstrukce skutečný události. Nakolik je ta rekonstrukce skutečně realistická posoudit nemůžu. Válka a násilí je zlo proti kterému nejde bojovat, které nejde vymýtit, které tu bylo je a bude pořád, ale jde ho alespoň ukázat, ukázat na jeho podstatu, jako to udělal tento filmový dokument. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (2)

  • Jedným z hlavných soundtrackov filmu sa stala pesnička „LiesLiesLies“ od skupiny Ministry. Túto pesničku počúvajú aj mariňáci počas prevozu na svojich vozidlách Humvee. Dej filmu sa odohráva v roku 2005, ale album, ktorý obsahuje „LiesLiesLies“ bol vydaný až roku 2007. (Hookiuko)
  • Realita: Haditha je město na západě Iráku, v provincii Anbar a je baštou povstalců. V Hadithě mají hlavní slovo mudžáhedinové, o moc se tam dělí sunitští extrémisté a přívrženci Al Kájdy. V Hadithě padlo 1.srpna loňského roku šest příslušníků americké námořní pěchoty do léčky a byli zastřeleni. O dva dny později zabila nastražená bomba dalších 14 mariňáků i s jejich tlumočníkem. Odveta byla krvavá. Jednoho listopadového rána zde bylo vojáky z bezprostřední blízkosti zastřeleno 24 civilistů, mezi nimiž byly ženy a děti. (Rodriguez)

Reklama

Reklama