Reklama

Reklama

Zirneklis

  • Sovětský svaz Pauk (více)
Lotyšsko / Sovětský svaz, 1991, 98 min

Obsahy(1)

Mladá dívka Vita souhlasí s tím, že bude stát modelem známému malíři pro portrét Máří Magdalény. Po několika sezeních se ale začne propadat do světa zlých snových vidin, malíř se změní na pavouka (pavouk je lotyšsky zirneklis) a pokouší se ji znásilnit. Ani útěk do venkovské krajiny nepomáhá, vidiny hnijících mrtvol a násilí ji pronásledují i zde. Zachrání dívku skutečná láska, nebo jde jen o další freudovskou halucinaci?
Lotyšský horor otevírá citát Sigmunda Freuda, jehož literární odkaz je zde ilustrován nahými ženskými těly, krásnými krajinami i hnusnými obrazy násilí a úpadku. (Peabody)

(více)

Recenze (5)

sibskyn 

všechny recenze uživatele

Celkově bych se od filmu, kde se obří pavouk snaží mít sex s krásnou zrzkou, trošku více. Celkově je to založeno na tom, že polovinu filmu, hlavní hrdinka je nahá a týpek co se dakáže přeměnit v gigantického pavouka se jí snaží znásilnit a to všude, v práci, ve snech v sauně. Scény vypadají většinou podobně a pochvili se to omrzí. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Horor surrealistického ražení kde se chtěla mladá dívka Vita stát modelem malíři jako Panna Marie. Místo toho se ale ocitá ve světě snů, vidin a halucinací kde jí pronásleduje obří pavouk. Dokáže mu utéct a vymanit se z jeho sítí? ...Podvědomé sexuální touhy jsou úzce spojeny s pocitem strachu... Slabší 4hvězdy ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

HOROROVÝ VÝBĚR, ZEMĚ Č.32 - LOTYŠSKO - Horor na pomezí psychologického a surrealistického (vzhledem k početnému množství scén nočních můr), který je výrazně inspirovaný gially a Fulcim a to nejen vizuálně, ale bohužel i scénáristicky, takže se tu všechny postavy chovají dost hloupě. O ně ale nakonec tolik nejde, stejně jako o příběh, protože kdyby ano, tak je to výrazně kratší, jelikož je tu spousta dlouhých scén, které kromě působivého looku nic jiného v sobě nemají. Většinou jsou sice atmosférické, ale celkově je sráží dolů právě délka a postavy. S tou psychologií je to taky složitější, jelikož je to celé o tom, jak se nevinná a čistá holka dostane k úchylnému malíři, který ji zhypnotizuje a dělá jí i horší věci a ona se z toho pak naprosto psychicky zhroutí, malíře si představuje jako obřího hnusného pavouka a zachraňovat ji začne až chlapík z farmy, který se zjeví jak princ na bílém koni. Ve zkratce, holka pozná chlapa, ten ji zneužívá a pak se snaží přijít na to, že ne všichni jsou takoví. Téma je to sice slušné, ale nikam dál nebo hlouběji se nevyvíjí, jen prostě nějak skončí a to naštěstí napínavou a funkční scénou v sauně. Takže to celé stojí na psychologickém základu, který ale skutečně psychologický moc zrovna není. Škoda, že to nemá dotažené víc prvků, protože jinak je to ambiciózní a umí to nabídnout i pár solidních scén, byť tou nejvýraznější asi u každého bude znásilnění obřím pavoukem. Ono to zní divné, možná směšně, ale ten pavouk je mnohem větší a záběry na něj jsou taky detailnější než bych čekal. S tím si tvůrci dali celkem práci a je to poznat. 3* ()

Shanen29 

všechny recenze uživatele

No vida,tak tohle je opravdu dobrý horor a hlavně skvěle natočený.Lotyši tentokrát trefili střed kvalitního příběhu který opravdu funguje. ()

Reklama

Reklama