Reklama

Reklama

Letečtí stíhači v boji

(seriál)

Obsahy(1)

Dokumentární seriál Letecké souboje se zabývá tematikou vojenského letectví a přináší historické rekonstrukce vzdušných soubojů, které se odehrály za první a druhé světové války, Korejské války, války ve Vietnamu i v menších konfliktech, například ve válce v Zálivu či v Šestidenní válce. Bývalí bojoví piloti se v pořadu podělí o své zkušenosti ze skutečných leteckých soubojů, kterých se zúčastnili a počítačové animace poskytnou divákovi lepší představu o tom, jaké to je být účastníkem vzdušného boje. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (115)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Stíhači jsou skvělým dokumentem o bojových pilotech. V jednotlivých dílech se můžeme podívat na všechna možná bojiště od druhé světové přes Koreu a Vietnam nad Izrael. Animace jsou na velmi vysoké úrovni a není jim co vytknout. HD je opravdu High Definition :-). Blýskající se trupy letounů ve slunci byly prakticky nerozeznatelné od reálu. Jen při záběrech na piloty a případně členy osádek prozradily ruku grafika animátora. Dokument doprovází komentáře pilotů kteří se bitev účastnili či historiků, kteří divákovi neznalého tématu podávají doplňující informace. Stejně jako u Tankových bitev což je obdobný seroš odehrávající se však na zemi na tankových pásech, mi tu vadilo velké množství předělů určeno evidetně pro případné reklamní bloky a s tím spjaté mentorování předchozího děje. Možná, že Amík koukající na nabízenou čoko tyčinku či super dietní nápoj během 5 minut zapomene děj dokumentu na který koukal, Evropan však ne a tak ty opáčka dějů a animací našince prudí. To je tak jediná vážnější výtka. Tu výraznou patriotickou notu u dílů o amerických pilotech odpouštím. Každý by se bil v prsa s hrdostí za své hochy. Mimichodem já to u našich chlapců co létali v RAF dělám neustále! . Vlastně ještě jednu zásadní připomínku mám. Proč a teď budu sprostý - sakra německé letouny nemají na ocasech svastiku? Co je to teď za přiblblou módu? Jestli tak, tak pojďmě ruskou techniku zobrazovat bez rudých hvězd... Vždyť to je symbol ideologie, která na světě zabila ještě více lidí než Němci. Ale to ne. Jsou to vítězové. Já se nehlásím k nacistické ideologii ani k nacistickým symbolům. Ale doprdele když už dělám dokument o letadlech druhé světové, kde zobrazuji německé stroje, zobrazím je dle historické skutečnosti. A skutečnost je, že každý německý letoun měl na ocasu hákový kříž. Tahle podělanost (a to se týká i leteckého modelářství) kdy jsou svastiky záměrně vynechávány nebo jsou místo nich v těch horších případech kresleny na ocas černo-bílé kříže mi fakt vadí. To je jak točit dokument o komunismu a vynechat v něm srp a kladivo. Z dokumentu mně osobně nejvíce sedly díly věnované těžkým bombardérům. Jak jinak :-). I přes drobné nešvary dokument nemá konkurenci a u mne je to za 4 hvězdy. * * * * ()

MrBurns odpad!

všechny recenze uživatele

Grafika není špatná asi tak jako IL2, což je můj oblíbený simulátor. Daleko horší je to ale s obsahem, protože Dokumentární / Historický / Animovaný to není ani omylem. Bohužel to jsou někdy podle mě dost přibarvené (asi jako rybáři chytají tááááááákovoudle rybu) historky několika pilotů. Dále nesnesu to buranství jakým je to vše podáno ( joooo sejmul sem ho atp ... ). Jako náborová propaganda je to za 5*, ale jako seriózní dokumet je to pro mě jasnej odpad! EDIT stáhl jsem si většinu zbývajících dílů a skoukl to v originále, dojem je asi lepší protože sem samozžejmě 100% zaodchyt a tak bylo méně patriotismu + . Ale o to více začnou vadit nepřesnosti a chyby (namátkou P-40 představovat jako nějaké extra odolné letadlo dost sporné, stovnání výzbroje Hellcat vs. Zero - 6 kuometů vs. 2 kulomety a 2 kanony, kdyby uměli počítat, tak zjistí, že hmotnost palebné dávky zera za např. 2s je díky kanonům daleko vyšší). Nejzdařilejší jsou díly o Bismarckovi, Bitva u Leyte a s Israelským letectvem. Každopádně opomenout v serialu o leteckých soubojích německá esa nebo japonce je břídilství. Tuším zě někteří spojenečtí piloti se přiblížiili 50 sestřelům, ale co je to proti němcům ,kterých bylo dost s 200 a více vítězstvími (nejvíce je asi 340 sestřelů). ()

Reklama

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Několik dílů jsem viděla díky tomu, že můj otěcko miluje všechno, co se týká letadýlek - a docela mile mě překvapilo, jak dobře jsou Letečtí stíhači ošetření po dramaturgické stránce. Doopravdy se zatajeným dechem sledujete rekonstrukci souboje a dokonce nevadí, že vyprávění se v polovině přeruší a autoři vám nabídnou backround. Co tedy trochu vadí, jsou takové ty namachrované řeči pilotů ( "Vypálil jsem, Mig vybuchnul, já pak proletěl troskama a vybombardoval celou vietnamskou základnu. Parťák nemoh lítat, tak jsem ho čumákem letadla dostrkal až na domácí základnu...". - člověk si chtě nechtě vzpomene na Harmona Rabba :-). A souhlasím s tím, že seriál je hodně jednostranný a ukazuje jen bitvy, ve kterých Američané vyhrali. Taková trošilinku agitka... Proto taky mluvím o seriálu a ne o dokumentu. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Hvězdičky za nápad, animaci a ojedinělé exkurze do taktiky leteckých soubojů. Naopak kritičnost je namístě při zobecňujících popisech vzdušné dominance některé ze stran, jedná se zde přece jen o jednostranná líčení, navíc výběrem těch, kteří přežili. Formát s opakováním po reklamních předělech je pak hotovým mučením. Sestříhat ! ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Vynikající animace, znázornění manévrů, po všech stránkách prezentace letounů (alespoň pro laika jako jsem já) skvělá podívaná. K uvedenému ale přistupuje těžká jednostrannost komentářů k probíhajícím akcím, povětšinou zajištěná pamětníky oněch soubojů, kteří mají (do jisté míry pochopitelnou, vzhledem k tomu, že jim šlo krk, přesto však dost nezdravě působící) radost z toho jak např. "toho šmejda nakouřil kanónem přímo do hlavy". Prostě USAF rulez a tím to hasne, Dogfights jsou díky tomu daleko více než historickým dokumentem náborovým spektáklem jak stehno, a to je velká škoda. Nemluvě o tom, že některé historky typu "tlačil jsem těžce poškozený stroj svého wingmana na čumáku svého letadla až do bezpečné zóny" jsou jako vystřižené z JAGu a prostě jim nejde věřit. A už vůbec nemluvím o tom, že bych se příliš nehonosil geniálním strategickým rozhodnutím nasadit do boje letouny bez jakékoliv zbraně s výjimkou vysoce poruchových raket:P Dogfights prostě zůstaly daleko za mými očekáváními a mají právo leda tak na 50%ní hodnocení. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (1)

  • K seriálu byla vytvořena i počítačová hra s názvem "Dogfights: The Game", jejíž obsah je se seriálem úzce spjat. (Terva)

Reklama

Reklama