Reklama

Reklama

Hooverova přehrada

(TV film)
  • USA Hoover Dam

Obsahy(1)

Hooverova přehrada na řece Colorado ve Spojených státch je jednou z nejpozoruhodnějších staveb 20. století. Ve své době měla nejvyšší a nejmohutnější hráz (výška 220 metrů, šířka u paty 200 metrů) a nejvýkonnější vodní elektrárnu na světě. Důvodem k její stavbě byly ničivé záplavy, ke kterým v údolí Colorada docházelo. Přehrada stojí v Mohavské poušti - padesát kilometrů jihovýchodně od Las Vegas a nese jméno jedenatřicátého prezidenta USA Herberta Hoovera. Ve složitých geologických a klimatických podmínkách ji v letech 1931 až 1935 stavělo 20 000 dělníků a techniků pod vedením charizmatického inženýra Franka Crowa. Vývoj nelze zastavit, a tak Hooverova přehrada o svá prvenství přišla, ale zkušenosti získané během její výstavby inspirovaly projektanty a stavitele velkých vodních děl na celém světě. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

Linda.csfd 

všechny recenze uživatele

To byly časy, postavila se přehrada - 120 lidí mrtvých, zalitých někde v betonu - když se zaměstnavatelé nestarali ani o ty živé, proč by se měli zabývat těmi mrtvými. To byly časy, kdy chlapi byli chlapi a né princezny! Impozantní dnešní i dobové záběry. ()

borsalino 

všechny recenze uživatele

Možná zajímavé téma, ale mimořádně mizerně zpracované. Pořád dokola stejné záběry, dvacetkrát ukázané to samé, stopadesátkrát řečeno, že američani jsou nejlepší na světě a jak to zmákli. Jen mě pobavilo, když jsou američani nejlepší na světě, že i Hooverovu přehradu stavěli technologií, kterou poprvé, o mnoho let dříve a velmi úspěšně aplikoval na jinou přehradu jistý stavitel z Německa. Takže kulový, že američani jsou nejlepší, ale chytré cizí nápady aplikují na monstrdíla, která pak prezentují jako svá vlastní. A z tohoto dokumentu to bylo jasně patrné. ()

Borda01 

všechny recenze uživatele

Každopádně jsou ty stavby hafo hustý, zařvalo tam mraky lidí a dodnes je to kulerovoucí, nicméně mi tam schází informace o tom, co se s přehradama děje dneska a spíš to funguje jako srovnávání (a přeměřování ptáků oněch architektů a budovatelů), než jako dokument poskytující data o tom jak přehrady vznikly (toho tam je sice hafec ale!),využití dnes, jestli je to vůbec nějak prospěšný a co se s tím teda bude dít za 80 let, až začne praskat omítka... 75% ()

pOne 

všechny recenze uživatele

Hodně opakovaných obrázků a přibližovaček "na efekt", málo pohledů do útrob tohoto vodního díla. Zajímavé odbočky na jiná důležitá vodní díla se srovnáním. ()

Reklama

Reklama