Reklama

Reklama

Palindrome

všechny plakáty
Krátkometrážní
USA, 1969, 22 min

Režie:

Hollis Frampton

Recenze (4)

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Frampton on Palindrome: "The menacing latin palindrome 'In Girvm Imvs Nocte Et Consvmimvr Igni' (By night we go (down) into a gyre/and we are consumed by fire) serves as epigraph to this animated film. Anima is imparted to 12 variations on each of 40 congruent phrases, metamorphosed from the chemically mutilated flesh of color film itself." ()

Dionysos 

všechny recenze uživatele

Film se situuje hned do třech řádů - filmového, malířského a zvukového, a to aniž by měl jakoukoliv zvukovou stopu. Frampton "zfilmoval" koncové (odpadní) části z použitého fotografického materiálu, čímž jednak stvořil dynamiku barev a tvarů hodnou filmu, a jednak "stvořil" malířské dílo (jež se de facto stvořilo samo a náhodou) hodné amerického abstraktního expresionismu - jako kdyby Pollock točil v detailu své malby. A skládal je do struktury dle jasného a přísného taktu - Frampton si totiž s obrazovým materiálem hrál nejen s jeho barevností a uspořádáním, ale i s jeho časovou organizací, čímž vzniká rytmus takřka hudební. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Pro mě celkem milé překvapení. Sice nechápu, proč to má zrovna 22 minut, když 10 by bylo ideálních, ale asi je to tím, že mi tam prostě chyběla nějaká vhodná hudba. S ní by se mi to líbilo asi hodně, protože i tak to celé bylo překvapivě zajímavé a ani mě to moc nenudilo. Navíc občas z toho vznikly dost zajímavé a pěkné obrazce. Frampton mě v tomhle zase potěšil a i když víc jak silné 3* nedám, i tak jsem spokojený. ()

Reklama

Reklama